V OBLIKI SRCA

Hrvaški Otok ljubezni privablja zaljubljence

Objavljeno 30. julij 2016 10.50 | Posodobljeno 30. julij 2016 10.50 | Piše: Primož Hieng

Galešnjak meri le 0,123 kvadratnega kilometra, najvišji vrh ima 36 metrov.

Galešnjak, otok ljubezni, pred oranjem.

Kot pravijo domačini v Pašmanu in okolici, je skriti zaliv otoka Galešnjak že od nekdaj privlačil zaljubljence. Pred leti pa je svet po zaslugi satelitske slike na spletni strani Google Earth (tudi Google Maps) odkril, da ima obliko srca. Meri le 0,123 kvadratnega kilometra, obalni pas pa je dolg 1550 metrov. Ima dva vrhova, najvišji meri 36 metrov. Leži v Pašmanskem kanalu med Pašmanom in mestom Turanj na kopnem. Na svetu naj bi bili le štirje otoki z obliko srca. Poleg Galešnjaka so še v otoški državi Fidži, v Avstraliji in Argentini.

Otoček ni naseljen, kljub temu pa je že od nekdaj priljubljena izletniška točka turistov iz bližnjih obalnih mest Turanj, Biograd ter Sv. Filip i Jakov, od koder je najhitreje dosegljiv. Edini večji zaliv, ki pravzaprav deli levo in desno polovico srca, je bil v starih časih rimsko pristanišče.

Galešnjak je od odkritja vse bolj priljubljena točka za preživljanje medenih tednov mladoporočencev. Pisec spletnega portala Huffington Post Ken Jennings ga je označil za najbolj ljubek otok na svetu. Novinarka Katja Božič je leta 2009 zapisala, da ni nič čudnega, da je v kratkem času postal velika atrakcija za zaljubljence od vsepovsod. Na Hrvaškem so nekateri že predlagali, da bi Galešnjak preimenovali v Otok ljubezni. V današnjih kriznih časih bi tako širili pozitivno energijo.

Obiskovalci z vsega sveta

Hrvaška v teh časih potrebuje nekaj tako spodbudnega, kot je otok ljubezni. Preveč je namreč dogodkov iz črne kronike, politike in premalo pozitivne energije, razlagajo pobudniki. Edinstveni otok na svetu bi lahko uporabili za promocijo hrvaškega turizma, še posebno zdaj, ko ga je pod drobnogledom Google Eartha opazil svet. Za obisk se zanimajo ljudje z vsega sveta, zato so naši sosedje že leta 2009 začeli razmišljati, kako ga izkoristiti v turistične namene.

Galešnjak je v zasebni lasti družine Vlade Jureška, ki je kmalu spoznala njegovo tržno vrednost, zato so ga že začeli imenovati Otok ljubezni. Razmišljajo, da bi v prihodnje na njem uredili prostor za poroke, saj menijo, da bi bilo za to kar precej zanimanja.

Toda leta 2013 je izgubil svoj prepoznavni videz. Oblike srca mu sicer ne more nihče vzeti, zato pa so traktorji z oranjem zemlje spremenili njegovo doslej nedotaknjeno naravo. Lastniki so se namreč odločili, da bodo na njem posadili okoli 120 oljk.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je kljub temu izjemno priljubljen za organizacijo porok, zarok, praznovanja valentinovega in podobnih romantičnih dogodkov, ki jih organizirajo hrvaške turistične družbe. Odkar je postal svetovno znan, njegov lastnik vseskozi prejema prošnje zaljubljenih parov, ki ga sprašujejo, ali lahko na Galešnjaku preživijo nekaj časa v dvoje. Govori se, da lastnik rad odobri tovrstnim prošnjam, zato bo morda uresničil tudi vaše želje. Če vas bo doletela ta sreča, boste na otočku lahko uživali v popolni samoti in se kopali na najbolj neokrnjenih plažah ali si privoščili najbolj romantičen piknik na svetu. Zanimivo je, da je obliko srca otoka Galešnjak opazil že Napoleonov kartograf leta 1806.

Deli s prijatelji