INCIDENT

Hrvaški nasprotniki istospolnih porok izkoristili znane glasbenike

Objavljeno 29. november 2013 15.06 | Posodobljeno 29. november 2013 15.06 | Piše: S. U.

Hrvaška organizacija U ime obitelji je za promocijske namene brez dovoljenja uporabljala glasbo skupine The xx.

ZAGREB – Na Hrvaškem bodo v soboto, 1. decembra, na referendumu odločali, ali je lahko zakonska zveza samo skupnost moškega in ženske. Referendum so razpisali, potem ko je civilna pobuda U ime obitelji  (V imenu družine) ob podpori katoliške cerkve zbrala več kot 740.000 podpisov. »Ali ste za to, da bi v Ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske?« se bo glasilo vprašanje na glasovnici.

Sabor je potrdil referendum, potem ko je saborska večina zavrnila predlog neodvisne poslanke Jadranke Kosor o oceni ustavnosti referendumskega vprašanja zaradi pomislekov, da bodo spremembe ustave zmanjšale obseg človekovih pravic istospolno usmerjenih.

Dejanja ne podpirajo

Medtem pa v javnost že prihajajo prvi incidenti. Znana angleška indie pop skupina The xx je na svoj facebook zapisala: »Prišlo nam je na ušesa, da je naša glasba uporabljena brez našega dovoljenja v promocijske namene hrvaške organizacije U ime obitelji. Radi bi vam sporočili, da ne podpiramo tega, da ta organizacija uporablja našo glasbo. Da smo si na jasnem: menimo, da ima vsak pravico do poroke, ne glede na spolno usmerjenost.«

Objava je sprožila val navdušenja med oboževalci skupine, odziva hrvaške organizacije pa še ni zaslediti.  

Deli s prijatelji