AGROKOR

Hrvaški mediji: Za kupcem Mercatorja bi lahko razpisali tiralico

Objavljeno 18. oktober 2017 23.49 | Posodobljeno 18. oktober 2017 23.50 | Piše: STA, Ma. M.

Zagrebški sodnik je odredil preiskovalni pripor samo za nekdanjega prvega moža Agrokorja, ki je kupil tudi Mercator, Ivico Todorića.

Ivica Todorić z Agrokorom prevzema Mercator.

ZAGREB – Preiskovalni sodnik v Zagrebu je danes odredil 30-dnevni preiskovalni zapor za lastnika družbe Agrokor Ivico Todorića, medtem ko se 14 oseb, osumljenih finančnih malverzacij v Agrokorju, lahko brani s prostosti. Dolgoletni šef koncerna naj bi se v četrtek vrnil na Hrvaško, so neuradno poročali hrvaški mediji.

Kot smo poročali, je hrvaška policija v ponedeljek prijela 12 nekdanjih vodilnih ljudi Agrokorja in hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tillyimage , medtem ko Todorića in njegovih dveh sinov Anteja in Ivana niso našli na hrvaških naslovih.

Pridržane osumljence je v torek zaslišal preiskovalni sodnik, ki danes ni ugodil zahtevi tožilstva za enomesečni preiskovalni pripor za 14 osumljenih v primeru Agrokor. S prostosti se bosta tako branila tudi Ante in Ivan Todorić, ki naj bi skupaj z očetom bila v Londonu.

Če se ne odzove, bodo razpisali tiralico

Hrvaški mediji so poročali, da se bodo osumljeni člani družine Todorić kmalu vrnili na Hrvaško, neuradno naj bi se na zahteve hrvaškega pravosodja v četrtek odzval tudi Ivica Todorić, je poročal časnik 24 sata na svoji spletni strani. Če se Ivica Todorić ne bo odzval v treh dneh, bodo za njim razpisali mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje.

Hrvaška policija je v torek kazensko ovadila 15 oseb zaradi suma zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanja uradnih dokumentov ter kršitve obveznosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig.

Državno tožilstvo je sprožilo preiskavo proti Todoriću zaradi suma, da je ponarejal finančna poročila, s katerimi je predstavljal Agrokor kot bolj uspešno podjetje, kot je bilo v resnici, ter da je sebi ustvaril materialno korist. Neuradno naj bi v zasebne namene porabil več kot 130 milijonov evrov Agrokorjevega denarja.

Deli s prijatelji