LJUBLJANSKA BANKA

Hrvaški mediji: Slovenija grozi in izsiljuje

Objavljeno 22. julij 2012 13.33 | Posodobljeno 22. julij 2012 13.33 | Piše: A. L.

Ratifikacija vstopa Hrvaške EU se utegne zavleči, če se Hrvati ne bodo držali dogovorov.

LJUBLJANA, ZAGREB – Ena glavnih novic na hrvaških spletnih portalih sta danes Ljubljanska banka in izjava našega zunanjega ministra o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Novice so opremljene z naslovi, kot so Ucjene iz Slovenije (Izsiljevanje Slovenije) in, denimo, Slovenija prijeti Hrvatski (Slovenija grozi Hrvaški). 

Blokada, če rešitve ne bo

Večernji list je med prvimi povzel izjavo našega zunanjega ministra Karla Erjavca o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo: »Obstaja realna možnost, da Slovenija ne ratificira dogovora, če Hrvaška ne bo želela reševati vprašanja Ljubljanske banke v okviru nasledstva bivše države.« Pri tem je pojasnil, da se bo o ratifikaciji v slovenskem parlamentu odločalo z dvotretjinsko večino, zato pričakuje, če ne bo rešeno vprašanje Ljubljanske banke, podpore Hrvati ne bodo dobili. Južni sosedje te njegove besede razumejo kot grožnjo.

545 milijonov evrov

Kot še poročajo hrvaški mediji, bo Slovenija najverjetneje z ratifikacijo počakala, vse dokler ne bo zadovoljna z rešitvijo vprašanja o Ljubljanski banki. Spomnimo, hrvaški varčevalci zahtevajo od Ljubljanske banke in  Nove Ljubljanske banke 545 milijonov nemških mark, in to je znesek brez obresti.

Deli s prijatelji