IMAJO 15 DNI

Hrvaški arbiter odstopil, sodišče Hrvate pozvalo, naj imenujejo novega

Objavljeno 30. julij 2015 21.34 | Posodobljeno 30. julij 2015 21.34 | Piše: STA, A. L.

Če Hrvaška tega ne bo storila, bo novega člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

Tako na stavbi vrhovnega sodišča danes plapola hrvaška zastava.

HAAG – Budislav Vukas, ki ga je v arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala slednja, je odstopil kot član sodišča, so danes sporočili iz Haaga. Tribunal je vpletene strani o njegovem odstopu obvestil danes. Prav danes je hrvaška vlada tudi formalno potrdila prekinitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Sodišče v Haagu je še sporočilo, da mora v skladu z arbitražnim sporazumom med državama zdaj Hrvaška v 15 dneh imenovati novega arbitra kot člana sodišča, ki odloča o meji. Če tega ne bo storila, bo novega člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča, so še zapisali.

Vlada v Zagrebu je v skladu s pričakovanji potrdila sklep sabora, s katerim so jo poslanci v sredo soglasno obvezali, da zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma na strani Slovenije začne postopek za prekinitev tega sporazuma.

Hrvaško zunanje ministrstvo, ki bo izpeljalo postopek, bo o odločitvi najprej obvestilo Slovenijo z diplomatsko noto. Na datum, ko bo ta diplomatska nota poslana, bo Hrvaška tudi uradno odstopila od sporazuma.


Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo na podlagi dokumentacije, predstavljene do konca junija 2014

Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo izključno na podlagi argumentov in dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je zaključil junija lani, so danes v odzivu na trditve Hrvaške, da je bil predmet kompromitiran zaradi naknadno dodanih dokumentov, sporočili z zunanjega ministrstva.

»Vsa dokumentacija, ki sta jo stranki v postopku predložili sodišču, je bila jasno označena in zabeležena ter hkrati posredovana arbitražnemu sodišču in drugi stranki v postopku,« še poudarjajo na ministrstvu.

Zagreb poudarja, da sta Sekolec in Drenikova v predmet pred arbitražnim sodiščem vključila dokumente, ki jih ne bi smela. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je večkrat ponovila, da nihče več ne more razlikovati, kateri dokumenti so bili v predmetu zakoniti in legitimni, katere pa sta slovenska predstavnika dodala naknadno.

 

Deli s prijatelji