OBISK

Hrvaška v pripravljenosti: na preži policija, FBI in ostrostrelci

Objavljeno 24. november 2015 10.42 | Posodobljeno 24. november 2015 11.00 | Piše: T. B.

Med obiskom ameriškega podpredsednika bo zaprt zračni prostor. Pred morebitnim terorističnim napadom naj bi ga ščitilo tudi do 5000 policistov.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Ameriški podpredsednik Joe Biden bo po poročanju Jutarnjega lista v sredo zjutraj pripotoval v Zagreb, kjer bo sodeloval na izrednem sestanku Brdo-Brioni. Potoval bo z vojno različico boeinga 757-200, ki ga praviloma uporabljajo ameriški podpredsednik, prva dama in ameriški državni tajnik. Zaradi njegovega prihoda se pripravlja na Hrvaškem prava drama. Bidna naj bi ščitilo 5000 policistov, na zgradbah pa naj bi v pripravljenosti čakali ostrostrelci. 

Na sestanku tudi Pahor

Biden bo pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi prispel do urada predsednice republike, kjer ga bo pozdravila predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem tudi gostiteljica srečanja voditeljev jugovzhodne Evrope. Kot poroča Jutarnji list, bo ob njegovem prihodu hrvaški zračni prostor zaprt. V tem času naj bi bili na preži v kontrolnem stolpu zagrebškega letališča tudi agenti FBI, ki bodo budno spremljali pristanek letala, kot je bilo v času obiska ameriškega predsednika Georgea W. Busha v Zagrebu.

Skrivaj do urada predsednika

Zaradi nedavnih terorističnih napadov v Evropi, vključno z BiH, so varnostni ukrepi precej ostrejši kot sicer. Po informacijah Jutarnjega lista so pod strogim nadzorom vse radikalne islamske skupine v BiH ter Srbiji, ki bi lahko ogrozile podpredsednika ZDA. Kot še poročajo hrvaški mediji, naj bi se Biden od letališča do urada predsednika, kjer bo potekal sestanek, pripeljal v oklepnem vozilu veleposlaništva ZDA. Pot, po kateri bo prišel do tja, je skrbno varovana skrivnost. 

Deli s prijatelji