VOLITVE

Hrvaška: premier Milanović poraženec, desnica slavila

Objavljeno 09. november 2015 08.37 | Posodobljeno 09. november 2015 08.40 | Piše: K. K.

Pojavljajo se ideje, da bi vlado sestavil predsednik nove stranke Most, ki je presenečenje letošnjih volitev.

Tomislav Karamarko je HDZ v Domoljubni koaliciji pripeljal do zmage na volitvah, kar še ne pomeni, da bo sestavljal vlado.

ZAGREB – Na hrvaškem, kjer so včeraj volili nov parlament, je v napeti tekmi sicer slavila desna Domoljubna koalicija pod taktirko HDZ Tomislava Karamarka, a vse kaže, da je do nove vlade še dolga pot. Kar 19 mandatov (zmagovalna koalicija jih je osvojila 59, poražena koalicija SDP dosedanjega premierja Zorana Milanovića pa 56) je osvojila nova stranka, ki se imenuje Most. IDS je en sedež v saboru izgubila, zdaj ima tri, zagrebški župan Milan Bandić in HDSSB imata po dva poslanca, po enega pa Uspešna Hrvaška in stranka z imenom Živi zid.

Ker je stranka Most, ki jo vodi župan Metkovića Božo Petrov, jeziček na tehtnici nove koalicije, se je sinoči v stranki že pojavila ideja, da bi predsednik nove vlade postal kar Petrov. Poraženi premier Milanović se je po poročanju Jutarnjega lista sicer ponoči že sestal z ljudmi iz Mostu in si tako poskušal zagotoviti nov mandat na čelu vlade.

Spodaj si oglejte začasne izide volitev.

image

 

 

Deli s prijatelji