PREDČASNO

Hrvaška: predsednica volitve razpisala za 11. september

Objavljeno 16. julij 2016 12.50 | Posodobljeno 16. julij 2016 12.50 | Piše: STA, K. K.

Hrvaški parlament je sredi junija izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, kar je pomenilo tudi padec njegove vlade.

Kolinda Grabar Kitarović pravi, da so Slovenci ljubi sosedje, spora med državama, pa da ni.

ZAGREB Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes razpisala predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem za nedeljo 11. septembra, potem ko se je hrvaški sabor v petek tudi uradno razpustil. Hrvaški parlament je sredi junija izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, kar je pomenilo tudi padec njegove vlade.

Grabar-Kitarovićeva je sprejela odločitev o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev na podlagi svojih ustavnih pooblastil, volišča, na katerih bodo volili poslance za nov sklic sabora, bodo odprta v nedeljo, 11. septembra, so danes kratko sporočili iz urada hrvaške predsednice.

Datum predčasnih parlamentarnih volitev je bil pričakovan, potem ko je hrvaška predsednica nekajkrat izjavila, da se nagiba k 11. septembru, kar je tudi zadnja možna nedelja glede na ustavne roke za izvajanje predčasnih parlamentarnih volitev, ki so začeli teči s petkovo razpustitvijo sabora.

Deli s prijatelji