»LJUBI SOSEDJE«

Hrvaška predsednica: Spora ni, Slovenci lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo

Objavljeno 14. avgust 2015 16.03 | Posodobljeno 14. avgust 2015 15.55 | Piše: STA, T. L.

Slovenci so na Hrvaškem dobrodošli, saj vlagajo v državo, arbitražni postopek pa je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati, je prepričana Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović pravi, da so Slovenci ljubi sosedje, spora med državama, pa da ni.

ZAGREB – Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je v pogovoru za Večernji list povedala, da spor o meji med Slovenijo in Hrvaško realno ne obstaja, ker da slovenskim ladjam nihče ne preprečuje plovbe po hrvaškem morju. Meni tudi, da zaplet z arbitražnim postopkom ne bo škodil prijateljskim odnosom med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaška predsednica je izpostavila, da so Slovenci ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji, zato je treba dvostranske odnose nadaljevati.

A arbitražni sporazum je po njenih besedah nepovrnljivo kompromitiran. »Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče,« je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Grabar Kitarovićeva meni, da takemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za situacijo, ki je v ZDA znana kot »mistrial«. »Torej to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati,« je izjavila.

»Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ... «

»Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja, saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdor koli ustavljal ali nadziral,« je ocenila.

Na novinarsko opazko, da bi spori, kakršen je sedanji, v preteklosti zastrupili odnose med Slovenci in Hrvati, medtem ko se zdaj politični odnosi ne prenašajo na odnose med narodoma, je odgovorila, da gre za pozitivno znamenje in dejstvo, da so ljudje z obeh strani sprejeli realnost življenja.

»Problemi obstajajo, treba jih je reševati, a ne na škodo medsebojnih odnosov,« je poudarila.

Bila je zunanja ministrica, krivdo za nerešena sosedska vprašanja pa vali na druge 

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik, pa je odgovorila, da je to posledica politike iz preteklih let.

»Pripravljali so protokolarna srečanja, prireditve in kulturne dogodke, nihče pa se ni pogovarjal o bistvu problema. Neurejena vprašanja, vključno s stališči Srbije o Nevihti in Hrvaški, so posledica politike, ki je pometala probleme pod preprogo in je morda hotela ustvariti videz nekakšnega bratstva in enotnosti, ne da bi se spoprijeli s problemi,« je odgovorila Grabar Kitarovićeva, ki je bila hrvaška zunanja ministrica med letoma 2005 in 2008, ko je imela Hrvaška podobno odprte spore o svojih mejah, kot jih ima zdaj.

Komentar: Ljubljana brez relevantnih kandidatov

Sicer pa na Hrvaškem odmeva tudi včerajšnja odločitev slovenske vlade, da bo pooblastila predsednika arbitražnega sodišča Gilberta Guillauma, naj izbere slovenskega člana sodiščaimage. Odločitev predstavlja nov zaplet na slovenski politični sceni, danes ocenjuje Jutarnji list.

Tudi prej je bilo znano, da se nihče izmed uglednih slovenskih pravnikov ne želi lotiti dela na arbitražnem sodišču, po odstopu ene svetovnih pravniških avtoritet Ronnyja Abrahama pa je vsem postalo jasno, da je uradna Ljubljana ostala brez relevantnih kandidatov in je žogico prestavila na teren sodišča, piše omenjeni časnik.

Nastopilo je zatišje pred nevihto, ki jo je mogoče pričakovati, potem ko bo sodišče imenovalo novega arbitra ali pa tudi ne. Če ne bo imenovan vrhunski pravni strokovnjak, bodo sledili napadi na vlado premierja Mira Cerarja, kot jo bodo napadli tudi v primeru, če bo arbitraža končana. V vsakem primeru Slovenijo čaka zelo razburljiva politična jesen, sklepa zagrebški časnik.

Glede na to, da arbitražnemu sodišču manjka tudi hrvaški član, bo moral Guillaume imenovati dva izmed petih članov sodišča. Imel bo polne roke dela, izpostavlja Novi list. Dodaja, da Slovenija vztraja pri nadaljevanju arbitražnega postopka, čeprav je Hrvaška izstopila iz sporazuma.

Deli s prijatelji