PRISPELI SO

Hrvaška policija že odkrila prvi tovornjak z begunci

Objavljeno 16. september 2015 12.04 | Posodobljeno 16. september 2015 12.04 | Piše: STA, E. C.

Skupina 30 do 40 beguncev je ponoči iz Makedonije prispela v Šid na srbsko-hrvaški meji.

V Evropo ne prihajajo, ker bi iskali varnost, ampak zato, ker si želijo boljše življenje, kot ga imajo v taboriščih, pravi Orban.

NOVI SAD, BERLIN, ŽELEZNO, ZAGREB – V Berlinu so se nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel na včerajšnjem srečanju dogovorili, da bo država poslej tesneje sodelovala z deželami glede pomoči in sprejema beguncev in dala na voljo kapacitete za sprejem 40.000 beguncev in uredila razdelile centre.

Avstrija pa je danes začela kontrolo svojih meja, za zdaj na meji z Madžarsko. Ukrep je začel veljati ob 7. uri zjutraj trenutno velja za tri mejne prehode na Gradiščanskem. Čez dan naj bi začeli kontrolo na še 10 mejnih prehodih. Možno je tudi, da bodo ukrep razširili na avstrijsko Štajersko in Koroško.

Sicer pa je skupina 30 do 40 beguncev ponoči iz Makedonije prispela v Šid na srbsko-hrvaški meji. V mestu so že uredili sprejemno točko za begunce, ki lahko sprejme okoli 300 ljudi.

Prva večja skupina beguncev na Hrvaškem

Hrvaška policija je odkrila tovornjak s približno 20 begunci, ki so v Hrvaško vstopili iz Srbije zunaj mejnega prehoda, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. To je prva večja skupina beguncev, ki se je po zaprtju madžarsko-srbske meje očitno odpravila na zahod preko Hrvaške.

Kot je davi za Hino povedal tiskovni predstavnik vukovarsko-sremske policijske uprave Domagoj Džigumović, so begunce odpeljali v kraj Tovarnik, kjer bodo izvedli postopek registracije. Večinoma so menda Sirci in Afganistanci.

Po odločitvi Madžarske, da zapre mejo s Srbijo, so se srbske oblasti odločile preusmeriti avtobuse z begunci proti meji s Hrvaško. Tako so avtobusi, ki so doslej begunce vozili iz zbirnega centra v Preševu proti Madžarski, zdaj na vetrobranska stekla dali napise z novo destinacijo – Šid oz. mejni prehod med Srbijo in Hrvaško Šid/Tovarnik.

Čez mejo tudi preko polj

Na mejo je prispelo najmanj 10 avtobusov z begunci. Ti pa zdaj poskušajo prečkati mejo tudi preko polj.

Na hrvaški strani meje so že od torka prostovoljci hrvaškega Rdečega križa. Imajo pripravljena sredstva za sprejem večjega vala beguncev (od vode, hrane do sanitetnega materiala).

Deli s prijatelji