MIGRANTSKA KRIZA

Hrvaška odprla dva mejna prehoda, ampak ...

Objavljeno 25. september 2015 19.42 | Posodobljeno 25. september 2015 19.54 | Piše: Mo. S.

Tamkajšnja vlada na svoji spletni strani medtem poroča, da je do danes na Hrvaško pripotovalo približno 60.000 migrantov.

ZAGREB – Hrvaška vlada je malo po 17. uri sporočila, da je za ves promet odprla mejna prehoda Bajakovo in Tovarnik.

Ostalih šest mejnih prehodov med Hrvaško in Srbijo medtem ostaja zaprtih za ves promet. »Ob 17. uri smo deblokirali mejo. Vsi avtomobili ne glede na registracije lahko vstopijo na hrvaško ozemlje,« je sporočil tudi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Na potezo Zagreba se je nemudoma odzval srbski notranji minister Nebojša Stefanović in jo označil kot veliko zmago za vse državljane Srbije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Hrvaška vlada na svoji spletni strani medtem poroča, da je do danes na Hrvaško pripotovalo približno 60.000 migrantov, še naprej pa pričakujejo njihov pritisk na mejnih prehodih s Srbijo. Še naprej jih organizirano z avtobusi in vlaki vozijo na prehode z Madžarsko, pred tem pa v center v Opatovcu, kjer je trenutno približno 1500 prebežnikov.

Milanović: Ukrep je bil morda trd, ampak ...

Ob tem je hrvaški premier Zoran Milanović napovedal, da bo Hrvaška, če bo ocenila, da je to v njenem interesu, ponovno uvedla enake ali podobne ukrepe. »Drugače ne gre,« je povedal v Omišlju. 

Na vprašanje, ali je že ocenil posledice trgovinske vojne med Hrvaško in Srbijo, je odgovoril, da ne gre za trgovinsko vojno, in ponovil, da Hrvaška ni uvedla diskriminacijskih ukrepov. »Naš ukrep na meji je bil morda trd, a je bil sprejet v bran nacionalnemu interesu in nadzoru nad valom migrantov, ki prehajajo skozi Srbijo brez kakršnega koli nadzora,« je še dejal Milanović.

Ocenil je, da bo begunska kriza še trajala in da bo morda morala Hrvaška »poslati ljudi« na slovensko mejo, saj je ravnanje madžarske vlade in Budimpešte nepredvidljivo. Glede namere madžarske vlade, da na meji s Slovenijo postavi ograjo, je predsednik hrvaške vlade menil, da za postavitev ograje znotraj schengena ni opravičila ali pojasnila.

Menda je v stalnem stiku s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, poročajo hrvaški mediji.

Deli s prijatelji