UGANDA

Homoseksualcem grozi dosmrtni zapor

Objavljeno 20. december 2013 23.15 | Posodobljeno 20. december 2013 23.15 | Piše: STA, Ma. F.

Homoseksualna skupnost je zgrožena nad novim zakonom.

Fotografija je simbolična.

KAMPALA – Ugandski parlament je danes sprejel zakon, ki zaostruje kazni za homoseksualna dejanja, v nekaterih primerih pa predpisuje celo dosmrtni zapor. Nova zakonodaja z zaporom kaznuje tudi tiste, ki ne prijavijo homoseksualcev.

»Prvotno predlagana smrtna kazen je bila že pred časom umaknjena. Najstrožja kazen po tem zakonu je dosmrtni zapor,« je povedala tiskovna predstavnica parlamenta Hellen Kawesa.

Kršenje človekovih pravic

Homoseksualna skupnost v tej državi je zgrožena nad novim zakonom. »Storili smo vse, da bi javnost izobrazili in preprečili sprejetje zakona, a nam žal ni uspelo,« je povedal direktor skupine za človekove pavice Sexual Minorities Julian Pepe Onziema.

Novi zakon sicer kriminalizira homoseksualna dejanja in promoviranje homoseksualnosti. Predvideva pa še posebej stroge kazni za homoseksualce, ki s spolnimi odnosi prenašajo virus hiv.

Ko so leta 2009 prvič predlagali zakon, je bila v osnutku predvidena smrtna kazen za nekatera ravnanja, vendar so pregled umaknili zaradi ostrega odziva zahodnih držav.
 

Deli s prijatelji