GOSPODAR PRSTANOV

Hollywood nad pivnico, ker se imenuje Hobbit

Objavljeno 15. marec 2012 11.02 | Posodobljeno 15. marec 2012 11.02 | Piše: Andrej Predin

Angleški pub je postal tarča filmske multinacionalke.

SOUTHAMPTON – Odkar se je prelivanje fantazijskih junakov slovitega angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena na platno izkazalo za skrajno dobičkonosen posel, se je ameriška zabavna industrija agresivno lotila vsakega, še tako majhnega poslovneža, ki bi zlorabljal avtorjeve like ali njihove podobe.

Na seznamu za odstrel

Nedavno se je na seznamu za odstrel ameriške multinacionalke Middle-earth Enterprises, ki ima v lasti pravice iz del avtorja J. R. R. Tolkiena, znašel majhen pub iz angleškega Southamptona, ki se že več kot 20 let imenuje The Hobbit. Gre za priljubljeno zbirališče oboževalcev Tolkienovega sveta, ki so zdaj besni zaradi groženj ekipe vrhunskih odvetnikov, ki preganja 41-letno lastnico lokala. »Obrnila sem se na odvetnike, vendar nimam dovolj denarja, da bi se spopadla z multinacionalko. Moj lokal je že od nekdaj posvečen ljubiteljem Tolkiena, nikoli ni bil naš namen, da bi se okoriščali s komercialnim uspehom hollywoodskih filmov. Prepričana sem, da smo postali tarča zaradi prihajajočega filma,« je povedala Stella Roberts.

Žejo najbolje pogasi gandalf

Zidovi gostišča so okrašeni s pisanimi grafiti likov iz fantazijskih romanov. Tudi pijače so imenovane po likih, tako lahko spijemo en gandalf, si privoščimo frod ali legolas. Bogatuni iz ZDA so lastnici zabičali, da mora do maja celostno preurediti lokal, drugače bodo agresivno ukrepali. Spremeniti mora vsa imena, prebarvati podobe na zidovih in odstraniti vse, kar je tako ali drugače povezano s filmom. Natakar Dave Waidson je prepričan, da gre za bitko Davida proti Goljatu.

To ni prvi tovrstni primer preganjanja britanskih gostincev. Lani novembra se je isto ameriško podjetje z grožnjami lotilo kavarne iz Birminghama, ki se je imenovala Hungry Hobbit.

Deli s prijatelji