KNJIGA

Hollande prezira revne,
 pravi jim celo brezzobi

Objavljeno 16. september 2014 10.36 | Posodobljeno 16. september 2014 10.36 | Piše: E. B.

Tako v svoji knjigi razkriva maščevalna nekdanja partnerica Valerie Trierweiler.

Francois Hollande

»Ne dovolim, da bi kdo dvomil o mojih prepričanjih in odnosu, ki ga imam z najšibkejšimi člani družbe, najskromnejšimi, najrevnejšimi. Tu sem zato, da jim služim, oni so razlog za moj obstoj,« se je francoski predsednik na začetku septembra branil pred očitki, češ da je brezčuten do pomoči potrebnih.

Toda Valerie Trierweiler, njegova maščevanja lačna nekdanja partnerica, v svoji novi knjigi, ki je prava prodajna uspešnica, opozarja, da je Francois Hollande prav takšen: povsem nespoštljiv do revnih, celo porogljiv, saj naj bi jih poimenoval – brezzobi! Novinarka, ki je na začetku leta osramočena zapustila Elizejsko palačo, potem ko se je razvedelo, da prvi mož Francije že dolgo ljubimka z mlajšo igralko, v knjigi spominov, naslovljeni Merci Pour Ce Moment (hvala ti za ta trenutek), zatrjuje: »Predstavljal se je kot človek, ki ne mara bogatih. V resnici prezira revne. Ta levičar jim pravi brezzobi, pri tem pa je še strašno ponosen na svoj smisel za humor.« Besni predsednik zanika Valeriejine navedbe v že razprodani knjižni bombi, ki bo nedvomno doživela ponatis, čeprav gre za izjave, ki jih razočarani državljani – po zadnjih javnomnenjskih raziskavah si kar 62 odstotkov želi njegovega odstopa še pred koncem mandata 2017. – z lahkoto verjamejo: 60-letnemu Hollandu ni namreč uspel noben podvig pri odpravi brezposelnosti in spodbudi gospodarstva, videti je, kakor da mu je povsem vseeno za socialno krizo, povedo. In še, Trierweilerjeva, ki je zdaj nedvomno upravičila svoj vzdevek rotvajlerka in neusmiljeno pokazala zobe, poudarja, da lahko svoje zapise podpre z neizpodbitnim dokazom: esemes sporočili s spornimi vsebinami, ki ji jih je poslal predsednik, ko se mu še sanjalo ni o škandalu, ki ga je doletel nekaj mesecev pozneje.

Francijo trenutno vodi najmanj priljubljen predsednik po drugi svetovni vojni, afera, ki jo je zakuhal s skoki čez plot z 42-letno Julie Gayet, pa je nedvomno le še prilila olja na ogenj. Tako zunajzakonsko partnerico kot ljubico je namreč finančno podpiral z davkoplačevalskim denarjem, zato ne preseneča, da je očitkov siti Hollande zdaj – samski.

Deli s prijatelji