PREVARANTKA

Hlinila je invalidnost in zaslužila 150 tisoč evrov

Objavljeno 30. junij 2012 19.35 | Posodobljeno 30. junij 2012 19.34 | Piše: Emanuela Bubanj

Z možem sta z davkoplačevalskim denarjem v 16 letih prepotovala svet.

S ponarejenimi zdravniškimi potrdili je prišla do bajnih nadomestil. Fotografija je simbolična.

»Ne morem se sama umiti ali preobleči, po petdesetih metrih počasne hoje potrebujem počitek, ne morem odpreti steklenice vina ali hoditi po stopnicah, komajda držim svinčnik v roki in kaj napišem ...« Tako je Britanka pred leti uspešno prepričala zdravstvene in socialne službe, da so ji na podlagi ponarejenih zdravniških potrdil odobrile na tisoče funtov nadomestil za brezposelnost zaradi invalidnosti, a šele fotografije z eksotičnih potovanj, ki so pricurljale na splet, so pristojne službe opozorile, da sta danes 53-letna Rose Jones in njen mož Reginald navadna prevaranta, ki bosta zaradi umazane goljufije kar lep čas sedela za rešetkami.

Uživala na razkošnih počitnicah

Skupno sta pobasala za okoli 150.000 evrov davkoplačevalskega denarja, medtem pa uživala na razkošnih počitnicah in tudi sicer živela zelo udobno. Kot se je še izkazalo, je Rose kljub domnevni invalidnosti zaradi hude poškodbe hrbtenice, ki je seveda nikoli ni doletela, hodila v službo, še več, opravljala je kar dve službi, mož, ki si je priskrbel znesek, namenjen negovalcem onemoglih svojcev, pa je uspešno vodil domače podjetje. Nadomestilo je bilo torej vse prej ko potrebno za preživetje, kajti zakonca iz Ramsgata v Kentu sta na račun države v šestnajstih letih prepotovala svet: obiskala sta Kanado, Mehiko, Romunijo, Bolgarijo, Jamajko, Egipt, Panamo in Španijo ter še marsikaj, na Maldivih pa sta si privoščila tečaj potapljanja.

Sodišče oba spoznalo za kriva

S prevaro sta življenje zajemala z veliko žlico, dokler niso na plan pricurljale njune dopustniške fotografije, kjer je Rose videti vse prej kot invalidna. A postavljena pred dejstvo, da je zabave konec, sta začela krivdo valiti drug na drugega: Rose je med procesom zatrjevala, da jo je v podlo dejanje prisilil mož, ki da ji je onemogočil dostop do bančnih računov in odvzel potni list. Kljub njeni poškodbi, ki da sicer ni tako huda, kot je zatrjevala pred več kot desetletjem, jo je nagnal v službo, da bi lahko ustregla njegovim zahtevam po razkošju, ko pa ji je pred dvema letoma prekipelo, ga je zapustila zaradi inštruktorja potapljanja, ki ga je spoznala v Indoneziji in s katerim zdaj živi v Nemčiji. Reginald se je seveda branil, da je bila prevara Rosina zamisel, ko pa se ga je naveličala, ga je začela varati in ga nazadnje zapustila. Kakor koli že, sodišče je oba spoznalo za kriva ponarejanja zdravniških potrdil, denarne goljufije in zavajanja pristojnih organov, koliko časa bosta sedela za rešetkami, pa bo znano prihodnji mesec.

Deli s prijatelji