VSE ŠTEVILKE

Hitlerjev osebni imenik na dražbi

Objavljeno 22. september 2017 17.42 | Posodobljeno 24. september 2017 18.17 | Piše: A. P.

V zvezku ključna imena nacističnega režima.

Številke so bile ročno vpisane.Foto: Henry Aldridge and son

LONDON – Jutri se bo na dražbi znašel zasebni telefonski imenik Adolfa Hitlerja, v katerem so ključna imena nacistične Nemčije. Zvezek iz tretjega rajha je ob koncu druge svetovne vojne v Berlinu odkril član britanske elitne pehotne enote. Strokovnjaki pričakujejo, da bodo zanj iztržili približno 17.000 evrov.

17 tisoč evrov naj bi iztržili za Hitlerjev imenik.

V njem je več kot 200 na roko napisanih vnosov, med drugimi se pojavijo imena Heinrich Himmler, Joseph Goebbels, Rudolph Hess, Hermann Goering, Joachim Von Ribbentrop, Reinhard Heydrich, Albert Speer in Albert Bormann. Knjižico v usnjenem ovitku bodo prodali v avkcijski hiši Henry Aldridge and Son v britanskem Wiltshireju. Predstavnik avkcijske hiše Andrew Aldridge je pojasnil: »To je unikaten kos zgodovine, ki je izjemno dragocen tako za zgodovinarje kot zbiratelje.

V njem je veliko še nepoznanih informacij, ki so povezane z enim najbolj zločinskih režimov v sodobni zgodovini.« Z zvezkom se prodaja tudi Goebbelsovo pismo, ki je bilo zloženo in spravljeno v njem. Kapitan John Hodge je bil eden prvih britanskih vojakov, ki so dosegli Berlin ob koncu vojne. Njegova naloga je bila, da je učil civiliste, kako pravilno odstranjevati ruševine na različnih delih vladnih prostorov tretjega rajha. Tam je tudi našel zvezek. 

Deli s prijatelji