BIZARNO

Hitler, obseden s čistočo, se med seksom ni slekel

Objavljeno 17. oktober 2014 14.17 | Posodobljeno 17. oktober 2014 14.17 | Piše: T. P.

Tajni dokumenti ga razkrivajo kot hipohondra in odvisnika od metamfetamina.

Adolf Hitler.

V umu zaneti omamno vznesenost. Občutja samozavesti in lastne vrednosti skokovito narastejo, velikopoteznost pa nenadoma postane osrednje gonilo tvojih dejanj. Toda na drugi strani spektra so razdražljivost, nasilnost, samomorilsko nagnjenje, maničnost in potrtost. Vse to zgolj z odmerkom kristalnega metamfetamina, ki je – tako so zdaj vsaj razkrili dokumenti, ki jih je med drugo svetovno vojno pridobila ameriška vojaška obveščevalna služba – v svojem primežu držal tudi Adolfa Hitlerja. Po novih izsledkih enega najbolj razvpitih odvisnikov od te omamne substance.

Hitlerjeva skrivna razvada

Od konca druge svetovne vojne in Hitlerjeve smrti mineva že skoraj sedem desetletij, toda zloglasni vodja tretjega rajha še danes buri duhove. O njem se še vedno govori, okoli njega se še vedno spletajo nove teorije, pišejo knjige in snemajo filmi. Za osrednji lik si ga je izbral tudi dokumentarec britanskega televizijskega programa Channel 4, ki na osnovi 47 strani doslej tajnih dokumentov razkriva firerja kot hipohondra, kar ga je privedlo tudi v odvisnost od kristalnega metamfetamina. Seveda s pomočjo njegovega osebnega zdravnika dr. Theodorja Morella, ki ga je povsem uročil. Ta ga je namreč vsak dan oskrboval s 74 različnimi zdravili, s pomočjo katerih se je moški, v umu katerega je zrasla ideja o večvrednosti nemškega naroda, boril s svojimi namišljenimi boleznimi. Hitler je namreč za vsako svoje stanje našel ustrezno tableto, prašek ali serum. Nekaj mu je pomagalo zaspati, nekaj ga je ohranjalo budnega in čuječega. Goltal je tablete, da mu dvignejo razpoloženje, in spet druge, da mu vznesenost malce umirijo. S kokainom si je čistil sinuse, s probiotičnimi bakterijami si je lajšal trebušne krče, izvleček iz življenjske tekočine iz bikovih mod pa mu je dvigoval libido. Slednji je bil skoraj nuja, preden je zlezel med rjuhe s svojo mnogo mlajšo ljubico Evo Braun – zlasti če jo je želel potešiti, saj je bila ne nazadnje v mnogo boljši kondiciji, on pa menda dokaj len. Seveda pa je moral vsak dan dobiti tudi svoj čudodelni koktajl, ki je temeljil na metamfetaminu in ga je zanj zmešal nepogrešljivi Morell.

Metamfetamin velja za eno najbolj zastrašujočih in zasvojljivih substanc na črnem trgu. Hitler brez njega ni mogel več živeti. Vzel naj bi ga tudi, tik preden se je poleti leta 1943 sestal z Mussolinijem in nato dve uri, brez prestanka, vzneseno govoričil.


Obsedenost s higieno

Spolno nagnjene in prakse marsikaj povedo o posamezniku, toda kaj se je dogajalo v Hitlerjevi spalnici, je še vedno ovito v tančico skrivnosti in je tema nešteto vročih razprav. »V osnovi prevladujejo tri različna mnenja, ki Hitlerja vidijo kot običajnega, spolno dejavnega moškega, kot aseksualnega moškega in kot perverzneža. Toda zagotovo vemo le, da se ni želel sleči niti pred svojim osebnim zdravnikom in da je bil obseden s čistočo,« pravi pisatelj Martin Amis, ki se je v svoji novi noveli The Zone of Interest dotaknil tudi firerjevega spolnega življenja. Kot ga vidi sam, seveda na osnovi poglobljenih raziskav, četudi trditev ne more podpreti z neovrgljivimi dejstvi. Prepričan je, da je bil Hitler aseksualno bitje in da se ni slekel niti med spolnim aktom z Braunovo. Še več, zaradi obsedenosti s higieno si je »spodnjice obložil s čistimi robčki in servieti«, vrhunec pa je doživel ob odsotnosti dotikov. »Zamišljam si, da je Evo obdržal na primerni razdalji. Ona je morala počasi dvigniti svoje krilo, Hitler pa je med opazovanjem doživel neke vrste vrhunec. To je bilo to.«

Mazaški zdravnik

»Bil je prevarant in mazač, ki bi se z zdravljenjem lahko ukvarjal kvečjemu na veterinarski kliniki,« je diktatorjevega osebnega zdravnika v dokumentarnem filmu Hitler’s Hidden Drug Habit (Hitlerjeva skrivna mamilarska razvada) ostro obsodil Bill Panagopoulos, ki je našel in iz pozabe izvlekel tajne vojaške dokumente. In se obenem spraševal, kaj kombinacija zdravil, ki jih je Morell prepisoval varovancu, stori sicer zdravemu človeku. »Ali je bil Hitler odvisen od metamfetamina ali ne, sploh ni vprašanje. Dejstvo je, da je trpel za bipolarno motnjo, amfetamini pa so njegovo stanje le še poslabšali,« pa je bistvo izpostavil psihiater Nassir Ghaemi in pridal, da se o tem še ni govorilo, a vendar razloži spremembe, ki jih je firer doživel v poznih 30. in zgodnjih 40. letih.

Imel je oba testisa

»Hitler ima le eno jajce!« so nasprotniki nacizma skandirali v težkih vojnih časih in si tako dvigovali moralo. Toda razkriti vojaški dosje je to zdaj postavil na laž. Ugibanja, da naj bi eno modo izgubil v bitki na Somi, so se namreč izkazala za neresnična. Kot tudi domneve, da je bil prikriti homoseksualec, ki je v želji, da njegova skrivnost nikdar ne pride na plan, ubil 150 podpornikov. »Ni bil ne perverznež ne homoseksualec. Njegovi spolni organi ne kažejo znakov anomalij,« je namreč črno na belem zapisano v Hitlerjevih zdravniških kartonih iz leta 1945. Ob čemer pa se pojavi vprašanje, kaj je imela v mislih Unity Mitford – ta naj bi mu po nekaterih govoricah povila celo otroka –, ko je dejala, da je bil njen dragi Adolf vendar malce »prikrajšan na področju moškosti«.

Deli s prijatelji