POD LUPO

Hit med džihadisti: Kje Islamska država kupuje nove toyote?

Objavljeno 10. oktober 2015 10.06 | Posodobljeno 10. oktober 2015 10.07 | Piše: M. I.

Preiskavo je sprožilo ameriško finančno ministrstvo.

Fotografija je simbolična.

Toyota je s svojimi robustnimi terenskimi modeli pravi hit borcev Islamske države. Na zadnjem propagandnem videu se skrajni ekstremisti kažejo v čisto novih avtomobilih. Modela hilux in land cruiser sta tako rekoč postala sinonim za džihadiste.

Raziskava ameriških organov

Stvar je prišla tako daleč, da po poročanju CNN ameriško finančno ministrstvo raziskuje, kako so skrajneži prišli do povsem novih vozil. Poizvedovanja pri Toyoti so del širše raziskave, ki jih ameriško finančno ministrstvo izvaja glede denarnih tokov, ki na Bližnjem vzhodu skozi tajne kanale preidejo v roke skrajnežev. Čeprav Američani japonske družbe neposredno ne krivijo okoriščanja na račun krize na Bližnjem vzhodu, jih vendarle želijo subtilno spodbuditi, da bi naredili več pri preprečevanju prodaje neželenim osebam. Ameriško ministrstvo je postalo pozorno šele, ko se v najnovejših propagandnih posnetkih Islamska država diči s Toyotinimi vozili iz letošnjega leta. 

Prodaja na Bližnjem vzhodu je eksplodirala

Toyota beleži strmo rast prodaje na Bližnjem vzhodu, predvsem na področju Iraka, kjer so od leta 2011 do 2013 kar potrojili prodajo. Japonski uvoznik Sumimoto pravi, da je nemogoče ugotoviti, katera vozila bodo prišla v neprave roke. Večina vozil, ki pristane na bojiščih, je v državo prek posrednika prepeljana ilegalno. 

Toyota se brani

Toyota je potrdila, da je preiskava v teku in da povsem sodeluje z ameriškimi oblastmi. Iz družbe so v izjavi povedali, da je eno od načel njenega poslovanja zavračanje prodaje militantnim skupinam, ki bi lahko poltovornjake preuredili v bojna vozila z mitraljezi v tovornem prostoru. Toyotin predstavnik je še povedal, da je nemogoče kontrolirati vse potencialne poti, po katerih bi lahko skrajneži prišli do njihovih vozil. Nekatera vozila so bila ukradena, nekatera prodana preko nepooblaščenih posrednikov, nekatere pa so državljani različnih bližnjevzhodnih držav legalno kupili v svoji državi, preden so se pridružili borcem Islamske države.

Toyotina vojna 

Toyotina vozila so bila zaradi svoje preproste zasnove, robustnosti in zanesljivosti že v preteklosti izdatno uporabljana v gverilskih vojnah po vseh svetu, predvsem v Afriki in Latinski Ameriki. Vojna med Čadom in Libijo leta 1987 je v zgodovini zapisana kot Toyotina vojna zaradi izdatne uporabe Toyotinih poltovornjakov, predelanih v bojna vozila. Toyoto hilux je upokojeni general ameriške vojske imenoval za avtomobilsko verzijo slovite jurišne puške kalašnikovke. Popolna je za gverilsko vojskovanje. Drugače od okornega ameriškega humveeja je lahka, okretna, izredno zanesljiva in z nameščenim 50-milimetrskim mitraljezom tudi smrtonosna za sovražnikovo pehoto.  

Deli s prijatelji