POJASNILO

Hillary Clinton v škripcih zaradi primerjave Putina s Hitlerjem

Objavljeno 06. marec 2014 10.43 | Posodobljeno 06. marec 2014 10.43 | Piše: STA, K. K.

Clintonova je v torek izjavila, da jo besede Putina o ogroženosti ruske manjšine v Ukrajini spominjajo na to, kar je nacistična Nemčija zahtevala od Češkoslovaške v 30. letih prejšnjega stoletja.

Adolf Hitler ni več častni meščan svojega rojstnega kraja.

LOS ANGELES – Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton je v sredo zavrnila medijska poročila, da je ruskega predsednika Vladimirja Putina primerjala s Hitlerjem, in razložila, da je govorila samo o podobnih metodah obeh. V ZDA pa se povečujejo pritiski, da vlada dovoli izvoz naravnega plina kot protiutež Rusiji.

Putinova Rusija kot nacistična Nemčija

Clintonova je v torek izjavila, da jo besede Putina o ogroženosti ruske manjšine v Ukrajini spominjajo na to, kar je nacistična Nemčija zahtevala od Češkoslovaške v 30. letih prejšnjega stoletja. V sredo je študentom UCLA v Los Angelesu razložila, da ni metala Putina in Hitlerja v isti koš, ampak je le hotela povedati, da so take taktike že obstajale in se moramo iz njih naučiti.

Za Putina je sicer dejala, da je silak z zelo tanko kožo in da ima s takimi veliko izkušenj. Nekdanja državna sekretarka meni, da hoče Putin ponovno »sovjetizirati« svojo okolico in pri tem uničuje potencial velike države Rusije ter ogroža stabilnost in mir v Evropi.

Pritisk na Obamo

V ameriškem kongresu se medtem nadaljujejo pritiski na administracijo predsednika Baracka Obame, da odpravi prepoved izvoza domačega naravnega plina. Rusija je največja prodajalka naravnega plina na svetu, Amerika pa jo je zdaj prehitela kot največja proizvajalka. Republikanci pravijo, da je plina za izvoz dovolj in bi lahko tudi v bodoče pomagali zmanjšati odvisnost Ukrajine ter evropskih držav od ruskega plina.

Največji kupec plina od ruskega državnega podjetja Gazprom je Nemčija pred Ukrajino, Turčijo, Belorusijo, Italijo, Poljsko, Veliko Britanijo, Češko, Francijo in Madžarsko. Kar 80 odstotkov vsega izvoza plina iz Rusije v Evropo pa gre prek Ukrajine. Tako kot je Ukrajina z Evropo odvisna od ruskega plina, je obenem tudi Rusija odvisna od dohodkov pri prodaji tega plina.

Deli s prijatelji