VISOKI CILJI

Hillary Clinton je babica, hoče biti še predsednica

Objavljeno 04. oktober 2014 23.45 | Posodobljeno 04. oktober 2014 23.45 | Piše: E. B.

Ni videti, da bo nekdanja prva dama ZDA uresničila svoje napovedi o umiku iz politike.

Čeprav je naznanjala umik iz politične kariere, saj bi se želela posvetiti vnukinji, se Hillary Clinton znova spogleduje z Belo hišo in na grozo kritikov si pot do vrha utira prav z malo Charlotte!

Ta je na svet prijokala pred dnevi, slovita zakonca pa sta med napetim dogajanjem pred newyorško bolnišnico zadovoljna in voljna pozirala fotografom. Na instagramu in drugih omrežjih sta marljivo objavila ganljive podobe najmlajše članice družine, Hillary pa je nekaj dni pozneje med srečanjem uspešnih podjetnic nagovorila žensko občinstvo in zaupala, češ da jo je rojstvo vnukinje spodbudilo k prizadevanju za žensko enakost v družbi; želi si namreč, da bi povsod po svetu in v vseh sektorjih odpravili vrzeli med spoloma in omogočili vsem pravičen začetek v življenju. »Naša Charlotte je, tako tudi mora biti, povsem enakopravna vsem dečkom, ki so se rodili istega dne v isti bolnišnici, zato ji pripadajo enake izobrazbene in karierne možnosti,« je pribila na odru. Ne nazadnje je bila tudi sama, je še sklenila, oškodovana v predsedniški kampanji leta 2008, kajti ženske še vedno ne uživajo enakih pravic kakor moški v politični in gospodarski sferi – države, ki zavirajo približno polovico svojega prebivalstva, pa preprosto ne zmorejo preživeti.

Demokratinja si bo s svojim delom še naprej prizadevala za plačano porodniško odsotnost z delovnega mesta, kar bi okrepilo socialno varnost v ZDA, ženskam omogočilo varno in zdravo materinstvo na začetku otrokovega življenja, jih spodbudilo k večjim kariernim izzivom in povečalo njihovo delovno učinkovitost ter seveda zadovoljstvo v službi in družbi – da je šlo za nagovor, ki so ga kritiki označili za ogrevanje za predsedniško kampanjo za leto 2016, je zakrožilo že nekaj ur pozneje, in čeprav Clintonova še ni uradno potrdila, da znova oziroma še vedno sanjari o Ovalni pisarni, so poznavalci prepričani, da bodo ZDA čez dve leti dobile prvo predsednico.

Svojo odločitev naj bi nekdanja prva dama, senatorka in zunanja ministrica sporočila do začetka prihodnjega leta. Do takrat bo previdno preizkušala teren, so pikro komentirali republikanci, si pritajeno nabirala glasove in dvigovala priljubljenosti pri pokroviteljih, pri tem pa ne bo pozabila niti na moža in nekdanjega predsednika Billa, ki da mu bo v Beli hiši gotovo namenila ugleden in dobro plačan položaj svetovalca.

Deli s prijatelji