ZMAGALA STA

Hčerke ni hotela dati očetoma

Objavljeno 29. april 2016 18.39 | Posodobljeno 29. april 2016 18.45 | Piše: E. B.

Velika zmaga za LGTB in zakonca, ki sta se leto dni borila za hčer.

Morda bodo pozabili, kaj ste jim govorili, a za vedno se jim bo vtisnilo v spomin, kako so se zaradi vas počutili, kakšna čustva ste jim vzbudili, staršem tega sveta o njihovih potomcih razlaga Carol Buchner.

BANGKOK – Vse je bilo že dogovorjeno, vse že podpisano. Toda Patidta Kusolsang je, potem ko je uspešno donosila malo Carmen in jo varno spravila na svet, sklenila, da se deklici ne bo odpovedala in da se bo borila za skrbništvo nad njo.

Prelomna odločitev je padla, potem ko je izvedela, da je par, za katerega je plemenito nastopila kot nadomestna mati in jima rodila otroka, istospolni. In sodna saga se je začela, Patidta ni hotela podpisati dokumentov, s katerimi bi Carmen dobila potni list in državo rojstva zapustila z očetoma! Ker naj bi bila zaskrbljena za dekličino vzgojo v netradicionalni družini, je pojasnjevala nenadno nasprotovanje, čeprav Gordon Lake in Manuel Santos zatrjujeta, da je Kusolsangova vseskozi vedela, da bo otroka rodila homoseksualcema, ki si po naravni poti pač ne moreta ustvariti družine. Vsaj agencijo New Life, ki jima je iskala nadomestno mater, sta do potankosti obvestila o okolju, v katerem bo odraščal njun otrok, njegov biološki oče je tokrat Američan Lake; Španec Santos je že oče sinčku Alvaru, ki ga je zakoncema rodila nadomestna mati v Indiji.

Nadomestno materinstvo v zameno za denar so na Tajskem prav po zapletih po rojstvu Carmen in nekaj drugih škandalih prepovedali, primer pa se je na sodišču v Bangkoku dodatno zapletel, ker ta azijska država ne priznava istospolnih zakonov. Toda na stran Laka in Santosa se je nazadnje postavila tudi agencija, ki je potrdila, da je bila Kusolsangova obveščena o vsem, povrhu pa so odmevni zakon sprejeli, potem ko je bila Carmen spočeta, torej nova zakonodaja za deklico ne velja. Lake, ki je po hčerkinem rojstvu pred petnajstimi meseci ostal na Tajskem z deklico, srčno upa, da se bo lahko z otrokom kmalu vrnil domov v Valencio, kjer ju že nestrpno pričakujeta Santos in Alvaro, toda Kusolsangova ima pravico do pritožbe in to bo menda uveljavljala. Zakonca in njuni podporniki so kljub temu prepričani, da se obsodba pač ne more spremeniti, saj da nihče ne more zanikati ali odvzeti pravic, za katere se skupnosti LGTB po svetu bojujejo tako dolgo.

Deli s prijatelji