NA BANKOVEC

Harriet Tubman 
na dvajsetaka!

Objavljeno 22. maj 2015 14.44 | Posodobljeno 22. maj 2015 14.56 | Piše: S. I

Gibanje Ženske na dvajsetaku je pozvalo ameriškega predsednika, naj na priljubljeni bankovec postavi legendarno borko za odpravo suženjstva, in to še pred stoto obletnico uvedbe volilne pravice za ženske v ZDA.

Harriet Tubman (1820– 1913) okoli leta 1880. Foto: Wikimedia Commons

Z ameriških bankovcev za dvajset dolarjev bi namesto sedmega predsednika ZDA Andrewa Jacksona kmalu utegnila gledati legendarna temnopolta borka za odpravo suženjstva Harriet Tubman. Seveda pod pogojem, da bo gibanju Ženske na dvajsetaku uspelo prepričati predsednika Baracka Obamo, naj bo na njem upodobljena pobegla sužnja, abolicionistka in aktivistka tako imenovane podzemne železnice, tajne organizacije, ki je v sredini 19. stoletja pomagala sužnjem pri begu z juga ZDA na sever. Tubmanova je v 19 odpravah osebno pripeljala okoli 300 sužnjev v svobodo, med njimi tudi svoje ostarele starše, med ameriško državljansko vojno pa je delala kot kuharica, bolničarka in vohunka za Sever.

Več kot 118.000 ljudi od 609.000, ki so jih vprašali, koga bi najraje videli na novem dvajsetaku, je izbralo Harriet Tubman. Ta je tako prehitela nekdanjo prvo damo in ambasadorko ZDA Eleanor Roosevelt, borko za državljanske pravice Roso Parks in Wilmo Mankiller, prvo žensko na čelu indijanskega plemena Čeroki.

Jacksona z bankovca

»Naše delo ne bo končano, dokler v rokah ne bomo držali bankovca s podobo Harriet Tubman,« je poudarila Susan Ades Stone, izvršna direktorica gibanja Ženske na dvajsetaku. Predsednika Obamo so tako že pozvali, naj finančnemu ministru Jacku Lewu naroči prenovo priljubljenega bankovca še pred letom 2020, ko bodo v ZDA slavili stoto obletnico ratifikacije 19. ustavnega amandmaja, ki je ženskam na zvezni ravni priznal pravico do udeležbe na volitvah.

Pri gibanju Ženske na dvajsetaku pravijo, da so se osredotočili na dvajsetdolarski bankovec, ker je na njem upodobljen sedmi predsednik ZDA in ustanovitelj Demokratske stranke Andrew Jackson, ki je pripomogel k sprejetju zloglasne odločbe o odstranitvi Indijancev, s katero so z jugovzhoda ZDA prisilno preselili na tisoče ameriških staroselcev, med drugim pa je bil tudi sužnjelastnik. Poleg tega pravijo, da je bil Jackson že vse od začetka ironična izbira za upodobitev, saj je bil glasni nasprotnik papirnatega denarja. 

Deli s prijatelji