ODLOČANJE

Grško dogajanje odzvanja na borzah, IMF o opustošenju

Objavljeno 15. julij 2015 12.31 | Posodobljeno 15. julij 2015 12.31 | Piše: STA, T. L.

Študija IMF kaže, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje celotnega dolga, Grčija pa naj bi potrebovala več kot 85 milijard evrov.

Pazite se ponarejenih.

FRANKFURT, PARIZ, LONDON – Trgovanje na osrednji evropskih borzah se je danes začelo z zdrsi indeksov, nekoliko pa raste evro. Vlagatelji bodo pozorni na odločanje grškega parlamenta o prvih ukrepih v zameno za začetek pogovorov o tretjem paketu finančne pomoči. Med vlagatelji pa še vedno odmeva tudi študija Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o potrebnem moratoriju.

Grški premier Cipras mora poslance vladajoče Sirize danes prepričati, naj v parlamentu potrdijo ukrepe, ki jih upniki zahtevajo pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči. Ti se med drugim nanašajo na davek na dodano vrednost, pokojninski sistem in zagotovitev neodvisnosti državnega statističnega urada. Del poslancev Sirize pri novih varčevalnih ukrepih namreč ne želi sodelovati.

IMF o 30-letnem moratoriju

Medtem pa študija IMF kaže, da bi morale evrske partnerice Grčiji zaradi opustošenja gospodarstva in bank v zadnjih dveh tednih dolžniško breme razbremeniti precej bolj, kot so to predvidele doslej. IMF med drugim meni, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje celotnega dolga, Grčija pa naj bi potrebovala več kot 85 milijard evrov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 0,22 odstotka. Londonski FTSE 100 je izgubil 0,34 odstotka, pariški CAC 40 0,25 odstotka, frankfurtski DAX pa 0,19 odstotka.

Okrog 10. ure je bilo treba za evro na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1019 dolarja, kar je 0,10 odstotka nad izhodiščem.

Neenotno pa je bilo trgovanje na azijskih borzah. Tokijski indeks Nikkei 225 je pridobil 0,38 odstotka, zvišala sta se tudi osrednja indeksa borze v Seulu (+0,66 odstotka) in Tajvanu (+0,14 odstotka), medtem ko sta se znižala osrednja indeksa šanghajske (–3,03 odstotka) in hongkonške (–0,30 odstotka) borze.

Deli s prijatelji