DOKAPITALIZACIJA

Grškim bankam odobrili 18 milijonov evrov

Objavljeno 28. april 2012 17.33 | Posodobljeno 28. april 2012 17.33 | Piše: S. U., STA

Denar je namenjen dokapitalizacijo po izgubah.

ATENE – Grška tehnična vlada je dober teden pred parlamentarnimi volitvami odobrila sistem premostitvene pomoči štirim največjim bankam v državi, in sicer v višini 18 milijard evrov. Ta denar je namenjen dokapitalizaciji po izgubah, ki so jih največje grške banke utrpele po delnem odpisu dolga tej prezadolženi članici območja evra.

Vse za stabilnost evra?

V sistem so vključene banke National Bank, Alpha Bank, Eurobank in Piraeus Bank, pomoč pa bo v obliki obveznic začasnega mehanizma za stabilnost evra. Osrednje grške banke so v objavi poslovnih izidov za lansko leto prejšnji teden poročale o skupni izgubi v višini kar 27,9 milijarde evrov, od tega je 23 milijard zaradi izgub iz naslova odpisa dolga v okviru drugega programa pomoči Grčiji.

Dokončna dokapitalizacija decembra

Dokapitalizacija grških bank, ki je del drugega programa pomoči državi, naj bi se zaključila šele decembra. Grčija je prav ta teden zaključila proces delnega odpisa dolga pri zasebnih upnikih, v okviru katerega je zamenjala obveznice s skupno nominalno vrednostjo 199 milijard evrov. Zasebni vlagatelji so Grčiji odpisali okoli 106,5 milijarde od skupaj kar 350 milijard evrov javnega dolga.

V okviru drugega programa pomoči so države z evrom in Mednarodni denarni sklad Atenam do leta 2016 obljubili skupno 172,7 milijarde evrov, del pomoči v obliki obveznic EFSF pa je namenjen tudi dokapitalizaciji močno prizadetih grških bank.

Deli s prijatelji