PREDČASNO

Grški parlament spet razpuščen, na nove volitve junija

Objavljeno 19. maj 2012 12.59 | Posodobljeno 19. maj 2012 13.00 | Piše: P. J., STA

Bosta Nova demokracija in Pasok izboljšali rezultat in sestavili koalicijo?

ATENE – Grški predsednik Karolos Papuljas je danes uradno razpustil parlament, izvoljen na volitvah 6. maja, ter za 17. junij razpisal nove predčasne parlamentarne volitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Brez dogovora

Do volitev bo Grčijo v skladu s ta teden sprejetim dogovorom vodila začasna vlada pod vodstvom začasnega premierja, vrhovnega sodnika grškega upravnega sodišča Panajotisa Pikramenosa. Grške stranke po volitvah pred dvema tednoma niso uspele doseči dogovora o vladajoči koaliciji. Stranki Nova demokracija in Pasok, ki sta Grčijo izmenično vodili v zadnjih letih, namreč nista dobili dovolj glasov za sestavo vlade, medtem ko je drugouvrščena leva stranka Siriza zavračala sodelovanje v vladi, ki bi spoštovala zaveze, dane v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Izidi v petek objavljenih raziskav javnega mnenja sicer kažejo, da bi utegnili Nova demokracija in Pasok na volitvah junija dobiti nekoliko več glasov.

Bodo dobili stabilno vlado? 

Medtem se krepijo ugibanja o izstopu Grčije iz območja evra, za precej razburjenja pa je poskrbela petkova domnevna izjava nemške kanclerke Angele Merkel, da naj bi Grki ob junijskih volitvah izvedli tudi referendum o obstanku v območju evra. Vodje vseh grških strank so danes izrazili ogorčenje, medtem ko grški tisk piše o ultimatu, ki ga je postavila nemška kanclerka. V uradu kanclerke so sicer izjavo zanikali in zatrdili, da je Merklova v pogovoru s Papuljasom le izrazila upanje, da bo Grčija po volitvah 17. junija dobila stabilno vlado.

Deli s prijatelji