UŽALJENI

Grški odgovor Lagardovi: Ne želimo vašega sočutja

Objavljeno 27. maj 2012 23.24 | Posodobljeno 27. maj 2012 23.26 | Piše: Mi. S., STA

Lagardova je v petek za britanski Guardian dejala, da bi morali Grki prevzeti odgovornost in opustiti izogibanje plačevanju davkov.

ATENE – Grški stranki Pasok in Siriza sta se kritično odzvali na besede prve dame Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, češ da se izogibajo plačevanju davkov. Po mnenju vodje Sirize Antonisa Ciprasa Grki ne potrebujejo njenega sočutja, medtem ko vodja Pasoka Evangelos Venizelos trdi, da nihče ne bi smel Grkov poniževati v času krize.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je vodja socialistov Venizelos na predvolilnem zborovanju dejal, da je Lagardova s to izjavo užalila Grke.

Sočutja nočejo

»Zadnja stvar, ki si jo v Grčiji želimo, je njeno sočutje. Grški delavci plačujejo svoje davke, ki so neznosni,« pa je dejal vodja radikalnih levičarjev Cipras.

Lagardova je namreč v petek za britanski Guardian dejala, da bi morali Grki prevzeti odgovornost in opustiti izmikanje plačevanju davkov. Jasno je tudi povedala, da IMF ne bo omilil pogojev mednarodne pomoči Grčiji, in dodala, da ima več sočutja za afriške otroke, ki se zaradi revščine ne morejo primerno izobraževati, kot za mnoge od tistih, ki se z revščino soočajo v Atenah.

Ogorčenje na facebooku

Njene pripombe so po poročanju AFP sprožile tudi na tisoče komentarjev na družbenem omrežju Facebook, predvsem nezadovoljnih Grkov.

Direktorica IMF je v soboto omilila svojo izjavo s sporočilom na facebooku. Z Grki, ki so jim plače in pokojnine znižali, davke pa zaradi varčevalnih ukrepov zvišali, je izrazila sočutje.

Na komentarje Lagardove so se danes odzvali tudi v Franciji. Tiskovna predstavnica francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem je za tamkajšnjo televizijo njene navedbe ocenila za »preveč poenostavljene in stereotipne«.

V okviru paketa finančne pomoči Grčija prejema več sto milijard evrov od IMF in EU, vendar pa Grki niso zadovoljni s strogimi varčevalnimi ukrepi kot pogoji za pomoč, ki je Grčijo rešila pred bankrotom.

Bo morala odstopiti?

Do direktorice IMF je bil kritičen tudi francoski levičarski politik Jean-Luc Melenchon in njene besede označil za nedostojanstvene. Po njegovem mnenju bi morala Lagardova odstopiti.

Priprave na volitve

Grške stranke se sicer medtem pripravljajo na nove predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 17. junija. Grki so namreč na volitvah 6. maja kaznovali tradicionalne stranke, ki so se v zameno za mednarodno finančno pomoč zavezale k bolečim varčevalnim ukrepom, in nagradili doslej neopazne stranke, ki nasprotujejo ukrepom in mednarodnemu programu pomoči. Grške stranke namreč kljub večkratnim poskusom niso dosegle dogovora o vladajoči koaliciji, zato Grke čakajo nove predčasne volitve.

Deli s prijatelji