KAJ PA ZDAJ?

Grški finančni minister Varufakis odstopil

Objavljeno 06. julij 2015 09.47 | Posodobljeno 06. julij 2015 10.22 | Piše: STA, K. K.

Tako poročajo tuje tiskovne agencije.

Alexander Stubb (desno) z Janisom Varufakisom.

ATENE – Grški finančni minister Janis Varufakis je danes sporočil, da je odstopil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na twitterju je objavil sporočilo »Nič več minister« in povezavo na blog.

Zavrnitev pogojev ima svojo ceno

Na blogu je Varufakis sporočil, da odstopa, kljub temu da so grški volivci na nedeljskem referendumu zavrnili pogoje mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči. Kot razlog je navedel želje nekaterih članov evrske skupine, da ne bi več sodeloval v nadaljnjih pogajanjih. Na svojem blogu je Varufakis nedeljski referendum označil za edinstven trenutek v zgodovini, ko se je majhna evropska država zoperstavila dolžniškemu suženjstvu. A obenem je opozoril, da ima, tako kot vsi napori za demokratične pravice, tudi ta zavrnitev pogojev evrske skupine svojo ceno, zato mora po mnenju Varufakisa grška vlada zdaj referendumski izid izkoristiti za dosego prave rešitve za grško krizo. Po njegovem je to dogovor, ki bo zajemal prestrukturiranje dolga, manj varčevanja, prerazdelitev bogastva v dobro revnih in prave reforme, vendar sam pri tem ne bo sodeloval.

Ciprasu mora pomagati izkoristiti kapital

»Kmalu po objavi referendumskih izidov sem bil seznanjen z željo nekaterih članov evrske skupine in 'partnerjev' po moji 'odsotnosti' s sestankov. To idejo je premier (Aleksis Cipras) ocenil kot morebiti koristno za dosego sporazuma. Iz tega razloga danes zapuščam ministrstvo za finance,« je zapisal Varufakis. Ob tem je dodal, da je njegova dolžnost, da Ciprasu pomaga izkoristiti »kapital«, ki so ga vladi z referendumom zaupali Grki, zato bo še naprej podpiral premierja, novega finančnega ministra in grško vlado. Varufakis je sicer pred referendumom zatrjeval, da bo odstopil le, če bodo volivci glasovali za pogoje posojilodajalcev, zato je njegov današnji odstop precejšnje presenečenje.

Na referendumu je glede na uradne izide proti pogojem glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna.

Deli s prijatelji