NAROBE SVET

Grožnje s smrtjo zaradi satire

Objavljeno 04. julij 2015 09.49 | Posodobljeno 04. julij 2015 09.50 | Piše: S. I

Savdski igralec pravi, da se z »džihadom umetnosti« bori proti Islamski državi. V satirični oddaji Selfie se odkrito norčuje iz džihadistov in njihovega ravnanja.

Prizor iz savdske satirične oddaje Selfie. Foto: Reuters

Savdski televizijski igralec Naser Al Kasabi si je prislužil grožnje s smrtjo zaradi »orožja«, ki ga je uporabil proti Islamski državi – smeha. Selfie, satirična oddaja, ki so jo nedavno začeli predvajati na savdski panarabski satelitski postaji MBC, je naletela na pohvale z vsega Bližnjega vzhoda, ker se je drznila ponorčevati iz skrajne oborožene organizacije.

S humorjem nad nasilje

V enem od skečev skupina prismuknjenih džihadistov na tržnici deklet izbira priležnice med vklenjenimi ženskami, ki so jih ugrabili na bojišču. »Dajte no, fantje!« vskoči naivni junak, ki ga igra zvezda oddaje Naser Al Kasabi: »To je prepovedano v islamu, to so samo dekleta!« »Bog odpušča!« mu zabrusi vodja džihadistov. Medtem ko si eden od borcev izbere sužnjo v podobi brkatega dedca v ženskih oblačilih, ga drugi opozori na očitno napako. »Ni problema. Če je nevernik, si to zasluži!« mu odvrne prvi borec.

Čeprav se Savdska Arabija drži stroge različice sunitskega islama, pa kraljevina ostro nasprotuje Islamski državi, znani tudi kot ISIS, ki je zasedla precejšnji del Sirije in Iraka ter razglasila kalifat, ki naj bi vladal vsem muslimanom. Al Kasabi pravi, da je sporočilo njegove oddaje smrtno resno, čeprav je predstavljeno v obliki satire. In grožnje s smrtjo ga ne ganejo. »Bog je moj zaščitnik. Jaz sem umetnik in glavna naloga umetnika je opozarjati na izzive v družbi, čeprav mora drago plačati za to,« poudarja Al Kasabi. »Svarjenje ljudi pred ISIS je pravi džihad, ker se proti njemu borimo z umetnostjo in ne z vojno.«

Grožnje in hvalnice

Islamska država je znana po spretni uporabi medijev, pri čemer objavlja obglavljenja ujetnikov in kakovostno posnete dokumentarce, s katerimi privablja borce iz drugih držav in nabira podporo na spletu. Eden od zagovornikov Islamske države je na twitterju takole pisal Al Kasabiju: »Pri bogu prisegam, da ti bo žal, ti apostat. Sveti borci ne bodo odnehali, dokler ti ne bodo odsekali glave.«

A na drugi strani Al Kasabijevo satiro podpirajo številne bližnjevzhodne medijske osebnosti. »Televiziji Al Džazira in Al Arabija že več let objavljata svinjarije Islamske države, a se nihče ne zgane,« je svojim oboževalcem na twitterju, ki jih je skoraj pol milijona, zapisala kuvajtska pevka Šams. »Selfieju pa je le v dvajsetih minutah uspelo prebuditi vse muslimane,« je sklenila. 

Deli s prijatelji