TERORIZEM

Grozil jim je napad z bombo v spodnjicah

Objavljeno 08. maj 2012 10.58 | Posodobljeno 08. maj 2012 10.58 | Piše: T. L., STA

Cia onemogočila nov poskus napada z bombo v spodnjicah.

WASHINGTON – Obveščevalna agencija Cia je onemogočila poskus samomorilskega napada z bombo v spodnjicah terorista, predvidenega za obletnico usmrtitve vodje Al Kaide Osame bin Ladna. Podrobnosti o zadevi naj bi danes uradno razložili predstavniki ameriške vlade. Agencija AP je informacijo imela že od preteklega tedna, vendar je na prošnjo Bele hiše in Cie ni objavila, ker so bile obveščevalne operacije še v teku. AP opozarja, da so predstavniki vlade ob obletnici smrti bin Ladna ves čas zatrjevali, da ne vedo za nobeno verodostojno grožnjo z napadi.

Tarča napada naj ne bi bila izbrana

Podrobnosti v zvezi s teroristom, ki naj bi bil skušal izvesti napad, niso znane. AP poroča, da terorist še ni kupil nobene vozovnice in da tudi tarča napada še ni bila izbrana. Šlo naj bi za nadgradnjo eksplozivne naprave, ki jo je skušal za božič 2009 nad Detroitom razstreliti terorist po naročilu Al Kaide z Arabskega polotoka v Jemnu. Nova naprava naj bi imela boljši sistem za detonacijo.

Napravo je preiskala zvezna policija FBI in ne vsebuje nobenih kovin, torej je ne bi zaznali detektorji za kovine na letališčih. Ni pa še jasno, ali bi eksplozivna naprava prestala preverjanje z novimi telesnimi skenerji. AP sumi, da gre za istega izdelovalca bomb za Al Kaido, to je Ibrahima Hasana al Asirija, ki je izdelal tudi 'božično' bombo iz leta 2009 in bombe v tiskalnikih, ki so jih kasneje poslali iz Jemna s tovornim letalom na pot v ZDA.

Al Kaida se napadom ni odpovedala

Predstavniki vlade so v ponedeljek še naprej zatrjevali, da javnost s to novo bombo ni bila nikoli ogrožena. Bomba naj ne bi bila operativna. Predsednik ZDA Barack Obama naj bi bil isto informacijo dobil aprila. Novica o bombi pa potrjuje dejstvo, da se Al Kaida ni odpovedala načrtom za bombne napade in da je trenutno najnevarnejša v Jemnu.

Tam so Američani z brezpilotnim letalom v nedeljo ubili šefa za operacije v tujini, 37-letnega Fahda al Kusa, obtoženega za udeležbo v napadu na ameriški rušilec Cole v Jemnu leta 2000. Kuso naj bi prevzel položaj od Američana Anvarja al Avlakija, ki so ga brez sojenja usmrtili na enak način lani.

Deli s prijatelji