VARNOSTNOOBVEŠČEVALNA SLUŽBA OPOZARJA

Grozi povečano število islamističnih napadov

Objavljeno 04. julij 2017 15.50 | Posodobljeno 04. julij 2017 15.51 | Piše: STA, A. L.

Pristojne službe napovedujejo nove grožnje Nemčiji. Svarijo tudi pred Rusi.

BERLIN – Nemčija bi se v prihodnje lahko ubadala s povečanim številom terorističnih napadov islamskih skrajnežev, svari nemška varnostnoobveščevalno služba. V Berlinu opozarjajo tudi na nevarnost kibernetskih napadov tujih obveščevalnih služb, predvsem ruskih.

Nemška varnostnoobveščevalna služba, ki skrbi za notranjo varnost v državi, je namreč ob predstavitvi svojega letnega poročila opozorila na povečano nevarnost terorističnih napadov. Največji nevarnost predstavljajo skrajne islamske skupine, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja službe Hans-Georg Maassen. Posvaril je tudi pred vse večjo nevarnostjo, ki jo predstavljajo posamezniki v državi tako na strani politične skrajne levice kot tudi desnice. Po njegovih besedah je število takšnih, ki so pripravljeni izvajati nasilna dejanja, rekordno.

Strah pred Rusi

Poleg tega v varnostnoobveščevalni službi svarijo pred povečano nevarnostjo kibernetskih napadov tujih obveščevalnih služb. Pri tem izpostavljajo predvsem Rusijo, saj se bojijo, da se bo ta država po domnevnem vmešavanju v volitve v ZDA in Franciji lotila tudi Nemčije, kjer bodo parlamentarne volitve septembra.

Po besedah nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera je do ruskega vmešavanja v volitve v ZDA in Franciji verjetno prišlo, zato ne morejo izključiti, da se podobni poskusi ne bi ponovili v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dodal, so že zaznali nekaj vdorov v računalnike v parlamentu.

Po mnenju vodje varnostnoobveščevalne službe bi bili kibernetski napadi na Nemčijo predvsem usmerjeni v nemško »zaupanje v demokracijo«. Sicer pa bi bil ruski predsednik Vladimir Putin verjetno zadovoljnejši s kakšnim drugim kanclerjem kot s sedanjo kanclerko Angelo Merkel, je dodal.

Deli s prijatelji