POCENI

Grki razprodajajo družinsko srebrnino

Objavljeno 24. julij 2015 14.46 | Posodobljeno 24. julij 2015 14.45 | Piše: A. G.

Še nikoli tako lahko in poceni do koščka egejskega raja sredi modrih valov.

Po grških otokih so planili vladarji in podložniki.

ATENE – Nemški tednik Spiegel je te dni spet pisal o grških otokih, ki jih je obubožana dežela prisiljena (raz)prodati. Zelo so različni, a vsi lepi, zanimivi in tudi dostopni, vse bolj so priljubljeni med nesramno bogatimi, neznosno vplivnimi in pokvarljivo lepimi Zemljani. Po nedotakljivih izbranih domačinih so seveda med prvimi po njih segli slavni Hollywoodčani, s parom Angelina Jolie in Brad Pitt ter petkratnim piratom Johnnyjem Deppom na čelu. V egejsko kraljestvo prihajajo tudi pravi vladarji in mojstri ponorelega sveta, kot je sramežljivi in nepredvidljivi ameriški milijarder Warren Buffett, ki si je kupil otok na atenskem pragu.

Dolgo so pregovorno ponosni Grki branili svojo zakladnico – velike otoške nize –, zdaj pa so omagali in popustili. In ne bodo prodajali le otokov, marveč tudi gore in doline, pristanišča in antične spomenike, celo slovito atensko Akropolo, ki jo že dolga leta obnavljajo. Resda je na spletnih straneh, kot je denimo private islands online, zaslediti le 13 konkretnih, pri nas bi rekli zavezujočih ponudb za otočke, ki stanejo od 1,3 do 45 milijonov evrov, a potekalo naj bi kar nekaj sto poslov. Buffettu je pri nakupu otoka Agios Thomas pred Korintom (do Aten je z jahto le kakšnih 40 minut) svetoval imenitni poznavalec, italijanski gradbeni baron in poslovnež Alessandro Proto. Za diskretni košček raja pod grškim soncem naj bi odštel okoli 15 milijonov evrov. Depp si je za štiri milijončke privoščil divji otoček Strongyli na drugem koncu, Brangelina pa ima raje lep jonski otok.

Grški otoki so se neverjetno pocenili

Grki ponujajo otočke, ki so lahko dostopni, pa vendar očem skriti, da lastniku dovoljujejo popolno zasebnost. Večina ima urejeno infrastrukturo, blizu so kolonije bodoče služinčadi, skalnati dragulji v modrem morju pod prav takšnim nebom pa izžarevajo omamni čar elitizma. Grški otoki so ultimativni statusni simbol. Lepoto egejskega arhipelaga so opevali mnogi pesniki, kot raj na zemlji ga je opisal tudi avtor znamenitega romana Zločin in kazen, ruski pisec Dostojevski, zdaj pa so na voljo za ščepec. Še nikoli ni bilo tako velikodušne ponudbe za tiste, ki imajo dovolj denarja. Zadnji grški zlom pred dnevi je povzročil dodatno, celo drastično pocenitev, po hitrih reformah zakonodaje obljubljajo Grki, da bo nakup preprost, hiter in nebirokratski.

Med prvimi so te otoke odkrili super bogati Rusi, pred dvema letoma si je svojega omislila tudi 26-letna Jekaterina, hči oligarha Dmitrija Ribolovljeva. In to ni bil kar neki grški otok, za 158 milijonov ameriških zelencev je od Athine, vnukinje legendarnega ladjarja Aristotela Onassisa, namreč kupila znameniti Skorpios.

Od vsaj deset tisoč grških otokov, otočkov in čeri je okoli 6000 takšnih, ki so registrirani, mnogi imajo celo lastnike, ki si dediščino podajajo iz roda v rod. Po najnovejšem grškem zlomu si lahko majhne otoke privoščijo tudi le zmerno bogati, saj jih v davni zibelki človeštva in demokracije trenutno ponujajo za manj, kot stanejo bahava evropska velemestna stanovanja. A zasebni raj ima lahko majhen kaveljc: po veljavnem zakonu so grške obale javno dostopne, ponosnemu lastniku se tako kaj lahko zgodi, da se bo v njegovem zalivu zasidrala kakšna jahta.

 

Deli s prijatelji