SPORAZUM

Grki dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih

Objavljeno 18. julij 2012 20.01 | Posodobljeno 18. julij 2012 20.01 | Piše: P. J., STA

Koalicijski partnerji so sprejeli dogovor o varčevalnih ukrepih, ki jih zahtevajo mednarodni trgi.

Evangelos Venizelos in Fotis Kouvelis.

ATENE – Grški premier Antonis Samaras je s koalicijskimi partnerji danes dosegel dogovor o večini od skupaj 11,5 milijarde evrov vrednih dodatnih varčevalnih ukrepov, ki jih od Aten zahtevajo mednarodni posojilodajalci. Grkom bo sicer vlada namenila nekaj odmora, letos novega varčevanja ne bo, je obljubila.

Obljuba dela dolg

Samaras, ki vodi stranko Nova demokracija, se je srečal z voditelji socialistične stranke Pasok in manjše Demokratične leve stranke, potem ko pet dni pogovorov na ravni vlade ni prineslo napredka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grški premier je volitve 17. junija dobil tudi na podlagi obljube, da si bo prizadeval za prilagoditev strogega programa fiskalne konsolidacije, ki ga je Grčija obljubila v zameno za dve posojili držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. Strokovnjaki mednarodnih posojilodajalcev bodo v državo znova pripotovali 26. julija, ko jim bo finančni minister Janis Sturnaras tudi predstavil nove varčevalne ukrepe. Ti bodo začeli veljati z začetkom leta 2013. Podrobnosti dogovora Sturnaras danes ni želel razkriti, je pa napovedal nova usklajevanja na to temo. Grkom bo oblast dala vsaj nekaj predaha, saj so jim politiki obljubili, da letos novega varčevanja ne bo.

Pospešeno v reforme

Vodja Pasoka Evangelos Venizelos je danes razkril še, da se je koalicija dogovorila o prošnji za podaljšanje obdobja fiskalnega prilagajanja. V zvezi s tem bodo oblikovali posebno pogajalsko skupino. Venizelos je poudaril, da bo vlada potrebovala nov srednjeročen fiskalni načrt za oblikovanje proračuna za leto 2013, medtem ko bodo Atene morale pospešiti strukturne reforme in privatizacijo.

Deli s prijatelji