V BANKROT?

Grki danes ponavljajo volitve

Objavljeno 17. junij 2012 10.56 | Posodobljeno 17. junij 2012 10.56 | Piše: A. L., STA

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri po krajevnem času.

Lukas Papademos na volišču.

ATENE – V Grčiji so se z odprtjem volišč ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začele predčasne parlamentarne volitve, na katerih 9,8 milijona Grkov odloča, katero pot bo ubrala njihova država – ali bo vztrajala pri varčevalnih ukrepih in ostala v območju evra ali se bo iz krize skušala izkopati sama. Volišča se bodo zaprla ob 19. uri po krajevnem času (18. uri po srednjeevropskem), ko bodo znani izidi vzporednih volitev.

Tesen boj

Grki so na volišča znova vabljeni, potem ko na parlamentarnih volitvah 6. maja nobena politična stranka ni dobila absolutne večine in so vsi poskusi oblikovanja koalicije propadli. Opazovalci tudi za danes napovedujejo predvsem tesen boj med konservativno Novo demokracijo pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa in skrajno levo stranko Siriza. Znova pa naj ne bi uspelo nobeni dobiti absolutne večine.

V bankrot?

Po volitvah bodo možni različni scenariji. Še vedno obstaja možnost, da bo proevropskim strankam z Novo demokracijo na čelu uspelo oblikovati vlado. V tem primeru bi do vratu zadolžena Grčija ostala na poti mednarodne pomoči, čeprav se obetajo nova pogajanja za omilitev pogojev zanjo. Če bo, nasprotno, vlado oblikovala Siriza z drugimi levimi silami, čaka državo skoraj zagotovo takojšen bankrot, sčasoma pa najverjetneje še izstop iz območja evra. Siriza namreč napoveduje enostransko razglasitev nezmožnosti odplačevanja javnega dolga in odpravo bolečega varčevalnega programa, ki je bil pogoj za milijardno pomoč iz tujine.

Deli s prijatelji