KONJSKO MESO

Greste v Ikeo? Mesnih kroglic med ponudbo ne boste našli

Objavljeno 26. februar 2013 14.14 | Posodobljeno 26. februar 2013 15.56 | Piše: Mo. S., STA

»Za nas je ta izdelek pomemben, ukrep torej ni zanemarljiv, vendar nočemo, da so naše stranke zaskrbljene,« je sporočila tiskovna predstavnica Ikee.

STOCKHOLM – Švedski proizvajalec pohištva Ikea, ki prodaja tudi kulinarične specialitete, je po odkritju konjskega mesa v mesnih kroglicah ta izdelek danes umaknil še iz trgovin v Nemčiji, Hongkongu, na Tajskem in v Dominikanski republiki, skupaj pa že v 24 državah.

Umaknili tudi izdelke čez lužo

V Evropi je bil izdelek umaknjen s polic Ikeinih trgovin v 21 državah, in sicer v Avstriji, Italiji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Poljskem, Portugalskem, Finskem, Danskem, Švedskem, Nizozemskem, Irskem, Cipru, v Veliki Britaniji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji, Bolgariji, Španiji, Grčiji in Franciji.

Konjsko meso v mesnih kroglicah švedskega proizvajalca so v ponedeljek najprej našli na Češkem.

Pohištveni velikan se je danes odločil, da mesne kroglice umakne še iz trgovin v Hongkongu in na Tajskem ter v Dominikanski republiki. Zagotovil je, da v mesnih kroglicah v njegovih trgovinah v ZDA ni konjskega mesa.

Prvi izsledki v četrtek

»Za nas je izdelek pomemben, ukrep torej ni zanemarljiv, vendar nočemo, da so naše stranke zaskrbljene,« je sporočila tiskovna predstavnica Ikee Ylva Magnusson in dodala, da nemški laboratorij izvaja teste o morebitni prisotnosti konjskega mesa v kroglicah, prve izsledke pa pričakujejo v četrtek.

Švedski dobavitelj mesnih kroglic Dafgard je sporočil, da med obsežnim testiranjem v svojih izdelkih niso odkrili sledi konjskega mesa. V zadnjih treh tednih so v zunanjih laboratorijih opravili 320 testov, vendar konjskega mesa niso zaznali, je povedal direktor podjetja Ulf Dafgard. Ikea je pozdravila novico, a je dodala, da bo še naprej izvajala tudi svoje teste.

Ikea je le eno od velikih evropskih podjetij, vpletenih v škandal s konjskim mesom v pripravljenih izdelkih, v katerih naj bi bilo le goveje meso.

Deli s prijatelji