O ČUDNIH IDEJAH

Greste na Hrvaško? Pazite, da ne postanete del naravne selekcije

Objavljeno 31. julij 2015 16.00 | Posodobljeno 31. julij 2015 16.00 | Piše: STA, T. L.

Hrvaški gorski reševalci turiste s črnim humorjem pozivajo k previdnosti.

Dopust je vsekakor dobrodošel, najboljše je, da si privoščimo več krajših

ZAGREB – »Po določenem času na dopustu se telo sprosti in se otoki približajo, gore znižajo, medtem ko vam prihajajo na pamet čudne ideje, kot je nočno plavanje do otokov ali planinarjenje v natikačih brez kapljice vode. Če to počnete, je velika verjetnost, da vas bomo rešili. Ali pa tudi ne,« opozarja hrvaška gorska reševalna služba (HGSS).

Hrvaški gorski reševalci imajo med turistično sezono na Hrvaškem polne roke dela z reševanjem ljudi, ki se znajdejo v različnih nevarnih situacijah, zato so opozorili, da je preveč primerov, ko morajo ukrepati zaradi nepremišljenosti ljudi. Vsi reševalci so sicer prostovoljci, njihove storitve pa so brezplačne.

Se je šel triatlon?

Potem ko so prejšnjo nedeljo reševali mladega nemškega državljana, ki je, po poročanju hrvaških medijev najverjetneje pod vplivom mamil, preplaval Barbatski kanal med otokoma Rab in Dolin ter se med vzponom na vrh Dolina poškodoval, so zastavili vprašanje upravičenosti brezplačnega reševanja in porabe proračunskega denarja. Pri reševanju Nemca je sodelovalo več hrvaških služb, od policije do gorskih reševalcev.

Poleg resnih pogovorov s pristojnimi državnimi organi o načinih za racionalizacijo sistema reševanja so na svoji facebook strani objavili tudi bolj sproščeno opozorilo turistom v angleškem jeziku.

»Vaša varnost je za nas pomembna. Upamo, da je tudi za vas. Če uživate v hrvaški naravi, hrani in pijači, prosimo, da se ne preobremenjujete,« so zapisali. Opozorili so turiste, naj ne hodijo raziskovat narave brez vode ali neprimerno obuti ter naj ne hodijo sami v hribe ali plavajo daleč od obale sredi noči.

»Če kaj takega počnete, je velika verjetnost, da vas bomo rešili. Brezplačno. Sicer pa obstaja tudi možnost, da boste postali del naravne selekcije. Tudi brezplačno. Mislite na to, medtem ko uživate v počitnicah na Hrvaškem,« so dodali. Ob tem so pripomnili, naj turisti, ki se bodo znašli v nevarnosti, nemudoma pokličejo številko 112.

Gorski reševalci sicer ne mislijo, da so samo turisti odgovorni za tisto, kar se jim lahko zgodi, ter poudarjajo, da so izjemno strpni, ko gre za reševanje v najrazličnejših primerih.

Neodgovorneži naj plačajo

Menijo, da mora država urediti turistično infrastrukturo in opozoriti ljudi, naj ne ravnajo neodgovorno. Med drugim bi morali označiti vse gorske steze in turistične poti, priporočiti vodnike za določene smeri, prodajati natančne zemljevide ter pozvati turiste, naj se dodatno zavarujejo.

Če nekdo stori kaj neodgovornega, naj tudi plača, menijo gorski reševalci, ki primerjajo ureditev predpisov za zaščito in reševanje s prometno zakonodajo, ki določa kazni za kršilce zakona.

Izpostavljajo, da je težava tudi v tem, ker svojih storitev zaradi statusa neprofitne organizacije ne morejo zaračunati zavarovalnicam, pri katerih imajo turisti police in pravico do brezplačnega reševanja, ne glede na stroške reševalne akcije.

Deli s prijatelji