PO VRHU

Grčija: ključne bodo naslednje ure

Objavljeno 23. junij 2015 09.17 | Posodobljeno 23. junij 2015 09.21 | Piše: STA, Mo. S.

Grški premier Aleksis Cipras je kolegom zagotovil, da je Grčija pripravljena resno in konstruktivno sodelovati v pogajanjih.

BRUSELJ – Krizni vrh območja evra o Grčiji se je zvečer v Bruslju končal s sporočilom, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč dobra podlaga. 

Voditelji so najprej prisluhnili poročilu institucij posojilodajalcev o prejetem seznamu grških predlogov za reševanje krize in na tej podlagi ocenili, da si ti dobra osnova za nadaljnje usklajevanje, a ključnih bo naslednjih 48 ur, ko bodo institucije podrobno preučile predloge, je poudaril slovenski premier Miro Cerar. Slovenija je po njegovih besedah znova izpostavila, da morajo načela in pravila v območju evra veljati za vse enako, da razume težave Grčije, a da ne more biti popustljiva, ko gre za uveljavljanje in izvajanje strukturnih ukrepov, ki se pričakujejo od Grčije.

Da je pred Grčijo in posojilodajalci v prihodnjih 48 urah še ogromno dela, je poudarila tudi vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Grški premier Aleksis Cipras je kolegom zagotovil, da je Grčija pripravljena resno in konstruktivno sodelovati v pogajanjih, je izpostavil predsednik evrskega vrha Donald Tusk. Tusk je spomnil, da je izredni vrh sklical, da bi se izognili kaotičnemu in nenadzorovanemu izstopu Grčije iz območja evra ter da bi vbrizgali novo dinamiko v pogajanja.

V sredo je predviden še en izredni sestanek evroskupine, nato pa naj bi voditelji dogovor zapečatili na rednem vrhu v četrtek in petek v Bruslju.

Grčija se mora zavedati, da ne bo lahko

O podrobnostih dogovora, ki ga oblikujejo institucije in Grčija, voditelji po Cerarjevih besedah danes niso govorili. Je pa slovenski premier ocenil, da je izplačilo novega finančnega obroka Grčiji mogoče do konca meseca, če bi se zadeve idealno iztekle. »Vsekakor bodo naslednji dnevi zelo napeti,« je še ocenil. Sporočilo evrskega vrha je po Cerarjevih besedah jasno: želimo si pozitivne rešitve, nihče si ne želi 'grexita', a ta možnost še vedno obstaja. Tudi sporočilo Ciprasu je po njegovih besedah zelo jasno: vsi pričakujemo, da bo Grčija sposobna izvesti potrebne strukturne ukrepe.

Več držav, tudi Slovenija, je moralo izvesti boleče reforme, ki so se na koncu izplačale. Grčija ima podporo evrskih partneric, mora pa se zavedati, da ne bo lahko, je sklenil slovenski premier.

Deli s prijatelji