KRIZA

Grčija februarja s 27-odstotno brezposelnostjo

Objavljeno 09. maj 2013 15.09 | Posodobljeno 09. maj 2013 15.09 | Piše: STA, A. L.

V skupini od 15 do 24 let je bila februarska stopnja brezposelnosti pri 64,2 odstotka, kar je 10 odstotnih točk več kot februarja lani.

Začela se je splošna 48-urna stavka

ATENE – Stopnja brezposelnosti v Grčiji je februarja dosegla 27 odstotkov, kar je 0,3 odstotne točke več od popravljene januarske vrednosti. Stopnja brezposelnosti med mladimi se približuje že 66 odstotkom. Višjo stopnjo brezposelnosti od Grčije ima v EU le še Španija.

Grški statistiki so po poročanju tujih tiskovnih agencij nekoliko navzdol popravili podatke za januar. Sprva so namreč sporočili, da je bila januarska stopnja brezposelnosti 27,2 odstotka, popravljeni podatki pa govorijo o 26,7-odstotni stopnji. Februarja lani je bila brezposelnost pri 21,9 odstotka. Največjo brezposelnost ima Grčija v najbolj občutljivih skupinah mladih. V skupini od 15 do 24 let je bila februarska stopnja brezposelnosti pri 64,2 odstotka, kar je 10 odstotnih točk več kot februarja lani. Med delovno aktivnimi, starimi od 25 do 34 let, pa je bila stopnja brezposelnosti 36,2-odstotna. Lani ob tem času je bila pri 29 odstotkih.

Španci za petino odstotne točke več brezposelnih

Februarja je bilo v Grčiji zaposlenih 3,57 milijona oseb, delo pa jih je iskalo 1,32 milijona. V primerjavi s februarjem lani se je armadi brezposelnih priključilo skoraj 271.000 novih članov. Stopnja brezposelnosti v Grčiji je tako druga najvišja v EU. Prekaša jo le Španije, kjer je stopnja brezposelnosti v prvem trimesečju dosegla 27,2 odstotka. Brezposelnost je težava v velikem številu članic EU, na območju evra pa že nekaj mesecev ruši rekorde. Gre za enega najbolj perečih trenutnih problemov in politika je polna besed boja proti brezposelnosti.

V primežu krize

A to je za države na evropskem jugu zelo težka naloga, saj bodo vsaj še letos vse ostale v recesiji. Grčija bo namreč letos pod učinkom varčevalnih ukrepov in ob zlomu gospodarskega zaupanja zaradi odvisnosti od zunanje pomoči zabeležila še šesto zaporedno leto krčenja gospodarske dejavnosti, gospodarska depresija pa naj bi odnesla okoli četrtino bruto domačega proizvoda. Letos naj bi se grško gospodarstvo po zadnjih napovedih Evropske komisije skrčilo še za 4,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi vendarle zraslo, a le za 0,6 odstotka. To ne bo dovolj za resno znižanje stopnje brezposelnosti, ki naj bi se po letošnjih 27 odstotkih prihodnje leto znižala na 26 odstotkov.

Deli s prijatelji