PO REFERENDUMU

Grčija: Banke ostajajo zaprte vsaj do srede

Objavljeno 07. julij 2015 09.30 | Posodobljeno 07. julij 2015 09.30 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: Grčija banke

Zaprte so že osem dni.

ATENE, BRUSELJ – V Bruslju se bo danes zvrstil nov niz kriznih sestankov v procesu reševanja grške krize, ki ga je močno otežil referendum, na katerem so se Grki odločno izrekli proti ponudbi posojilodajalcev za pomoč v zameno za reforme. Stanje po referendumu bodo proučili finančni ministri in voditelji članic območja evra, ki od Grčije pričakujejo resne predloge.

Osem dni brez bank

K podrobnim, resnim in verodostojnim predlogom za oživitev pogajanj sta v ponedeljek pozvala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Franç ois Hollande. Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis sta bila v ponedeljek ostra, da je grški »ne« otežil položaj ter poglobil vrzel med Grčijo in drugimi državami v območju evra. Evropska centralna banka je pod strožjimi pogoji ohranila obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, ki po osmih dneh ostajajo zaprte vsaj še danes in v sredo.

Oglasila se je Amerika

V Beli hiši so vse strani pozvali h kompromisu, ki bi zagotovil obstanek Grčije v območju evra in vrnitev njenega gospodarstva na pot vzdržnega dolga in gospodarske rasti. To je nekaj glavnih obrisov trenutnega stanja, v katerem bodo članice območja evra danes razpravljale o poti naprej. Na sestanku evroskupine se po odstopu Janisa Varufakisa pričakuje novi grški finančni minister Evklid Cakalotos. Slovenijo bo na kriznem vrhu območja evra drevi zastopal premier Miro Cerar, na izrednem srečanju evroskupine pred tem pa finančni minister Dušan Mramor. Premier Cerar je v ponedeljek v odzivu na grški referendum sporočil, da Slovenija spoštuje izid ter ostaja solidarna z Grki, ki jim pomaga v okviru svojih zmožnosti in obstoječih pravil.

Deli s prijatelji