PARIZ

Govorite po turistično?

Objavljeno 23. junij 2013 21.01 | Posodobljeno 23. junij 2013 21.02 | Piše: S. I.

Pariški gostinci, taksisti in hotelirji ne slovijo ravno po prijaznosti do tujih obiskovalcev, ki trumoma prihajajo v njihovo mesto.

Eifflov stolp je ena glavnih pariških atrakcij. Foto: Reuters

Pariz je eno najbolj obiskanih mest na svetu, a kljub temu slovi po precejšnji neprijaznosti do turistov. Mestna oblast se je odločila, da to spremeni – začela je obsežno kampanjo, da bi izboljšala sloves mesta in turistom olajšala življenje.

Priročnik za lepše obnašanje

Pariški natakarji, taksisti in trgovci so bili prepogosto nevljudni, turistu zlepa niso hoteli priskočiti na pomoč, govorili pa so le francosko, pravijo vodilni turistični delavci, ki so pripravili priročnik za lepše obnašanje. Šeststranska brošurica z naslovom Ali govorite turistično? vsebuje pozdrave v osmih največjih svetovnih jezikih, denimo v nemščini, kitajščini in portugalščini, poleg tega pa daje informacije o kulturnih običajih različnih narodov in njihovih nakupovalnih navadah.

Britanci imajo radi, da jih pokličete po imenu, svetuje priročnik, Italijani se zelo radi rokujejo, medtem ko je treba z Američani pomirljivo govoriti o cenah. O Kitajcih, ki so najhitreje rastoča kategorija turistov v mestu luči, brošura pravi, da so strastni nakupovalci in da čudeže delata že preprost nasmešek in pozdrav v njihovem jeziku.

Do turista prijazno mesto

Francija je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu: samo Pariz je lani obiskalo 29 milijonov ljudi. V pariški regiji je v eni izmed vej turizma, pa naj gre za hotelirstvo, gostinstvo ali muzeje, zaposlen vsak deseti za delo sposoben Francoz, s čimer je turizem še kako pomemben pospeševalec gospodarstva v teh recesijskih časih. Toda pariška gospodarska zbornica in regionalni turistični odbor opozarjata, da se mora Pariz bolj potruditi za trume tujcev, še posebno iz vzhajajočih gospodarstev, sicer bi lahko namesto tega raje obiskati do turistov prijaznejša mesta, kakršno je London.

V obtoku je že okoli 30.000 izvodov priročnika, ki ga delijo taksistom, natakarjem, hotelirjem in trgovcem v turističnih delih mesta: od bregov reke Sene do Montmartra pa tudi v bližnjem Versaillesu in Fontainebleau. 

Deli s prijatelji