NOVA KARIERA

Gotovina v Dalmaciji uspešen poslovnež in ribogojec

Objavljeno 29. avgust 2014 21.58 | Posodobljeno 29. avgust 2014 21.58 | Piše: E. B.

V svoje novo poslanstvo, ki si ga deli s poslovnim partnerjem Milanom Mandićem, pa je pred časom povabil tudi dva Afričana, ki sta danes med domačini znana kot Mile in Šime.

Ante Gotovina v sodni dvorani.

BIOGRAD  –  Obsojeni vojni zločinec, potem narodni heroj, danes pa predvsem poslovnež in ribogojec: general Ante Gotovina, ki je odločno zavrnil vsa povabila v hrvaško politiko, si je ustvaril novo življenje v Biogradu in se posvetil svoji veliki ljubezni, tunom.

V svoje novo poslanstvo, ki si ga deli s poslovnim partnerjem Milanom Mandićem, pa je pred časom povabil tudi dva Afričana, ki sta danes med domačini znana kot Mile in Šime. Prvi, Miller Rivers Dijofack Nguensi je nekdanji nogometaš iz Kameruna, ki se je moral od športne kariere posloviti zaradi poškodbe kolena. Ustanovil je društvo Afričanov na Hrvaškem, v zagrebškem Centru za mirovne študije pa je spoznal Princea Soniyija, ki je v našo južno sosedo prišel iz Nigerije pred tremi leti. »Tam so me vprašali, ali me kaj zanimajo tuni, zato sem prišel v Biograd pogledat in se preizkusit. Zaljubil sem se v morje, otoke in dobre ljudi,« pojasnjuje Prince, ki so mu domačini nadeli preprost vzdevek, Šime, medtem ko so Millerja, ki si je ravno tako nove cilje zastavil na gojišču tunov, nekako logično preimenovali v Mileta.

Afričana, oba sta stara 29 let, se na Pelagosu, kot je ime njunemu novemu delovnemu mestu, počutita kot doma, o delodajalcu pa sta polna hvale: »Ante je preprost in skrben. Nenehno naju sprašuje, ali kaj potrebujeva in ali je vse v redu.« Mile in Šime že dobro govorita hrvaško, čeprav jima je novo narečje v Biogradu sprva delalo nekaj preglavic. »Sicer pa se kar hitro učim nove jezike. V Nigeriji je 450 narečij in še okoli 370 govoric,« je pristavil Prince oziroma Šime in priznal, da ga je sprva motil vonj po ribi, a se ga je hitro privadil.

Delo v bližini otočka Vrgada pri Biogradu je sicer naporno, sta Afričana še zaupala, vendar jima garanje ni odveč, kajti: »Ko gremo na odprto morje, tudi šefi trdo delajo, le kako ne bi drugi!«

Deli s prijatelji