HRVAŠKO-SRBSKI ODNOSI

»Gotovina bi Srbe še enkrat zbral, nagnal in pobil«

Objavljeno 26. november 2012 13.23 | Posodobljeno 26. november 2012 13.23 | Piše: T. L.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić pravi, da z državo, ki slavi svoje zločine, ne more iskreno in odprto sodelovati.

Ante Gotovina.

BEOGRAD – Srbski predsednik Tomislav Nikolić je v najnovejšem intervjuju komentiral tudi poziv hrvaškega generala Anteja Gotovine, ki je pozval Srbe, naj se vrnejo na svoje domove na Hrvaškem. »To je cinično! Kaj hoče – da se zberejo in da jih še enkrat nažene in pobije, da dokonča posel? Da ne bi zahtevali več lastnine,« je razburjen Nikolić, nezadovoljen nad različnima načinoma srbskega in hrvaškega razumevanja resnice, boga in pravice.

Vedo, da se je zgodil zločin, a vseeno slavijo

Nikolić je dejal, da so, takoj ko je bila vložena obtožnica proti Ratku Mladiću zaradi pokola v Srebrenici, v skupščini sprejeli resolucijo, s katero so obsodili zločin, srbska vlada pa je bila tista, ki je Mladića ulovila in odpeljala v Haag. »Vem, to je bil zločin (op. p. Srebrenica), in nikoli ne bom dejal, da ni bil. Hrvati vedo, da se je v Nevihti zgodil strašen zločin, ki jih bo grizel do konca živih dni, ampak še vedno slavijo, ker za ta zločin ni nihče kaznovan. To je narod na napačni poti, narod, ki bi morda streljal tudi na svoje posameznike, če bi dejali, da je bil to zločin,« je za Kurir dejal Nikolić.

Ohlajeni odnosi med državama

Po sodbi haaškega sodišča bodo odnosi med državama okleščeni na najmanjšo možno raven, je že napovedal Nikolić, češ da Srbija ne more sodelovati z državo, ki slavi svoje zločine. »Moramo poiskati načine, da s to državo sodelujemo v ekonomskih in drugih pogledih, ki so v skupnem interesu, ampak očitno je, da z državo, ki slavi svoj zločin, ne morete iskreno in odprto sodelovati. Ne morete! Ne gre! V čigavem imenu? V imenu žrtev, v imenu njihovih otrok?« se vprašuje Nikolić.

Na vprašanje, ali ga ni strah, da bo znova obtožen zaradi ostrih besed, Nikolić odmahne z rokami: »Naj me obtožijo. Spet bom jaz tisti, ki bo obtožen za ostre besede, medtem ko jo bodo Hrvati s svojimi zločini odnesli nekaznovani.« 

Deli s prijatelji