TRGOVEC S SMRTJO

Gospodar vojne Viktor But obsojen na 25 let zapora

Objavljeno 06. april 2012 12.14 | Posodobljeno 06. april 2012 12.14 | Piše: Mi. S., STA

Zaradi prodaje orožja diktatorjem in uporniškim skupinam po vsem svetu je prislužil vzdevek trgovec s smrtjo.

NEW YORK – Sodišče v New Yorku je v četrtek ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta obsodilo na 25 let zapora zaradi zarote pri prodaji večje količine orožja protiameriškim gverilcem v Kolumbiji. But si je zaradi prodaje orožja diktatorjem in uporniškim skupinam po vsem svetu prislužil vzdevek trgovec s smrtjo.

Tožilstvo je za Buta zahtevalo dosmrtno ječo ...

Sodnica Shira Sheindlina je Buta obsodila na 25 let zapora za eno od točk obtožnice, za preostale tri točke pa za vsako na 15 let in mu nato izrekla skupno kazen 25 let zapora, kar je sicer najnižja mogoča kazen glede na težo obtožb.

Butov odvetnik je po izreku sodbe že napovedal pritožbo, But pa je v četrtek na sodišču zanikal krivdo. »Nisem kriv. Nikoli nisem nameraval nikogar ubiti in nikoli nisem nikomur nameraval prodati orožja,« je v ruščini dejal But. »Bog pozna resnico,« je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

... odvetnik pa razveljavitev primera

Nekdanjega sovjetskega vojaškega častnika je zvezna porota na Manhattnu že novembra lani spoznala za krivega zarote, ko so pobijali Američane in prodajali orožje teroristični organizaciji. Butov odvetnik je med sodnim procesom zahteval razveljavitev celotnega primera, saj naj bi šlo za politični pregon.

Aretiran leta 2008, ZDA izročen 2010

Buta so aretirali leta 2008 v tajski prestolnici Bangkok ob pomoči agentov ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA), ki sta se predstavljala kot kupca orožja v imenu kolumbijske levičarske skupine Farc.

Tajska ga je leta 2010 kljub ostrim protestom Rusije izročila ZDA. 45-letni But je tesno povezan z ruskim vojaškim, političnim in obveščevalnim aparatom. Rusija je ves čas grozila, da bodo postopki proti Butu poslabšali odnose z ZDA.

Gospodar vojne

Viktorja Buta pa so ovekovečili v Hollywoodu. Leta 2005 je bil posnet film Gospodar vojne (Lord Of War), v katerem je Viktorja upodobil ameriški igralec Nicholas Cage.

Deli s prijatelji