ALBERTO

Gorsko steno že 40 let spreminja v umetnino

Objavljeno 01. avgust 2017 11.43 | Posodobljeno 01. avgust 2017 11.45 | Piše: A. P.

Svojeglavi Alberto iz Nikaragve sledi otroškim sanjam. Izklesal tudi slone, katedrale in newyorške dvojčke.

Nikoli ni osamljen. Foto: Facebook

Zadnja štiri desetletja Alberto Gutierrez Giron v gorovju v Nikaragvi spreminja 90 metrov dolgo golo skalo v pravo umetnino. Pravi, da poskuša poustvariti prizor, ki ga je videl, ko je bil star devet let. Ne preseneča, da se ga je prejel vzdevek Kamnomož, saj ga ljudje prihajajo opazovat, kako kipari.

Za selitev v naravo se je Alberto odločil, ko je dopolnil 33 let. Takrat je po tej srednjeameriški državi divjala državljanska vojna, zato se mu je to zdelo odlična priložnost, da se umakne na varno. Od takrat vsak dan približno tri ure tolče ob skale v bližini svoje lesene koče. Izklesano prikazuje najrazličnejše motive, od slonov do katedrale in newyorških dvojčkov, to je dveh stolpnic, podrtih v terorističnem napadu 11. septembra 2001. Vse skupaj naj bi bilo popolna kopija sanj 69-letnega možakarja. Pravi, da je to njegovo poslanstvo, kar mu je postalo jasno, ko je prvič ugledal steno gore El Jalacate v naravnem rezervatu Tisey Estanzuela.

Čeprav ni imel kiparskih izkušenj, je oktobra 1977 začel klesati in od takrat se ni ustavil. Zgradil si je leseni domek, ki nima tekoče vode, spi na tleh in živi od tega, kar mu da narava. Interneta in drugih tehnoloških pridobitev ne razume. Čeprav nima otrok in se ni poročil, se ne počuti osamljenega, pravi, da se pogovarja s ptiči. Ti so vedno pripravljeni poslušati. 

Deli s prijatelji