POPOTOVANJE

Gor na sever, 
v skriti del Egipta

Objavljeno 12. oktober 2012 19.24 | Posodobljeno 12. oktober 2012 19.25 | Piše: Drago Bulc
Ključne besede: Egipt Kairo

Večina Slovencev, ki potujejo po svetu, že dolgo pozna vse kraje klasičnega Egipta.

Tudi severna obala Egipta je polna turističnih središč (foto: Drago Bulc).

ŠARM EL ŠEJK – V zadnjih letih se veliko potujočih Slovencev – še posebno pred dežjem in mrazom med krompirjevimi počitnicami – za teden dni zateče na obalo Rdečega morja v tamkajšnja turistična središča Šarm El Šejk in Hurgada ali pa morda celo v Marsa Alam blizu meje s Sudanom in tam uživa v opazovanju koral in privlačnega podvodnega sveta.

Zelo malo pa jih pozna sredozemsko ali, kot ji rečejo Egipčani, Severno obalo. Ta leži med drugim največjim mestom v Egiptu, Aleksandrijo, in libijsko mejo. Ta del Slovencem slabo poznane obale smo s tamkajšnjo turistično ponudbo minuli teden za bralce Slovenskih novic skupaj z udeleženci 54. Svetovnega kongresa turističnih novinarjev Fijet raziskali dokaj podrobno.

70 let od El Alamaina

Poleg nekaterih turističnih naselij je glavna privlačnost Severne obale prizorišče največje afriške bitke v drugi svetovni vojni. Prav konec tega meseca bo minilo natanko sedem desetletij od bitke, ki je spremenila potek zadnje svetovne vojne. Zavezniki so namreč po več porazih z italijansko in nemško vojsko pod vodstvom karizmatičnega feldmaršala Rommla šele pod vodstvom angleškega generala Montgomeryja prvič porazili združene sile fašistične Italije in nacistično vojsko Nemčije. Po tej zmagi zavezniki niso več doživeli večjega poraza.

Na to puščavsko bitko danes kakšnih 100 kilometrov od Aleksandrije spominjajo tri velika vojaška pokopališča – zavezniško, italijansko in nemško. Zavezniške sile, sestavljene iz vojaških enot iz Velike Britanije, Avstralije, Nove Zelandije, Grčije, Francije in Indije, so v treh bitkah izgubile okrog 20.000 vojakov. Italijanov je padlo okrog 43.000, Nemcev pa okrog 5000.

Dolgo zamolčani

Poleg grobišč so leta 1965 uredili tudi vojaški muzej, posvečen prav bitkam za El Alamain. V pokritih muzejskih prostorih si lahko ogledate predvsem reliefe z razporeditvijo vseh enot in prikazom poteka vseh treh bitk. Razstavljene so tudi vse uniforme in lahko orožje, ki so ga uporabljale vse tri vojske. V okolici pokritega dela muzeja bitke pri El Alamainu pa so razstavljeni predvsem topovi in oklepna vozila, ki so neverjetno dobro ohranjena. Mnoga so bila namreč dolga desetletja zasuta s puščavskim peskom in tako niso bila izpostavljena uničujočim razmeram puščave.

Ker so bili Egipčani v drugi svetovni vojni na strani Mussolinija in Hitlerja, teh zgodovinskih objektov dolgo niso želeli promovirati. Zdaj, ob 70. obletnici bitke za El Alamain, pa so ti kraji postali prvovrstna privlačnost za turiste, ki v središčih okoli Aleksandrije preživljajo počitnice. Morda prav zaradi bitke, ki je spremenila potek druge svetovne vojne, v naseljih z nekaj deset tisoč posteljami počitnice na čudovitih plažah preživljajo v večini prav turisti iz Italije in Nemčije.

Deli s prijatelji