RAZKRITO

Goody izdal: ključen za rop je bil poštar Patrick!

Objavljeno 05. oktober 2014 20.21 | Posodobljeno 05. oktober 2014 20.36 | Piše: E. B.

Patrick McKenna je bil ključni informator v drznem podvigu, umrl je 1992.

Bilo je leta 1963, ko je skupina mož oropala poštni vlak in se v zgodovino zapisala z enim najdrznejših podvigov. Petnajsterica roparjev je ob podpori dveh obveščevalcev po večmesečnih pripravah bogato založen vlak, ki je v zgodnjih jutranjih urah potoval na relaciji Glasgow–London, prelisičila z rdečo lučjo, onesposobila osebje in na tovornjak naložila 128 vreč s skupno 2,6 milijona funtov, kar bi danes ustrezalo 48 milijonom!

Tolpa se je potem za pet dni zatekla na bližnjo kmetijo, kjer so si razdelili plen, potem pa požgali poslopje in se razbežali na različne konce. V manj kot pol leta je policija zaprla že polovico roparjev, tudi enega od idejnih očetov operacije, Douglasa Gordona Goodyja, ki mu je sodišče namenilo 35 let za zapahi, a je po dvanajstih že zakorakal na prostost. In pred dnevi je 85-letnik, ki jesen življenja preživlja v Španiji, končno razkril, kdo je organizatorjem podviga pomagal z neprecenljivimi podatki: to je bil Patrick McKenna, ki je delal kot poštar v londonski četrti Islington, roparjem pa je v zameno za zajeten delež posredoval vse potrebne informacije. Svetoval jim je najprimernejši kraj za zaustavitev vlaka, jih naučil, kako upravljati stroj, zaupal jim je, kdaj točno bo na relaciji Glasgow–London potovalo največ denarja: po ropu so mu vodilni izročili vrečo s 160.000 funti in z McKenno potem pretrgali vse stike. »Bil je ključna osebnost v načrtu, brez njega nam ne bi uspelo,« priznava Goody. Preiskovalci so z leti izsledili vse člane tolpe, no, do skrivnostnega t. i. Ulstermana, o katerem je bilo znano le, da gre za zelo dobro obveščeno osebo, se niso dokopali nikoli – čeprav je McKenna vse do upokojitve delal na istem poštnem uradu, leta 1992 pa je umrl zaradi srčne kapi.

Da je bil njihov oče in ded ključni informator v enem največjih ropov v zgodovini, ki je navdihnil številne filmarje in pisatelje, je šokiralo družino McKenna, poštarjevi potomci tej zgodbi pravzaprav ne verjamejo: Patrick je bil namreč večino življenja brez prebite pare, z brezposelno ženo sta menda komajda shajala iz meseca v mesec. »Nenehno se je pritoževal, da je brez denarja. Bil pa je čudovit človek in ne morem verjeti, da se je pridružil kriminalni tolpi,« je novico komentiral vnuk Mark, ki pa kljub dvomom dopušča možnost, da je dedku denar nekdo morda ukradel, mogoče pa ga je po ropu celo zapekla vest in je znesek daroval cerkvi. Sicer je večina vpletenih v zgodovinski rop že pokojnih, živa sta le še 84-letni Thomas Wisbey in Goody, Ronnie Biggs, medijsko najrazvpitejši član, pa je preminil lani. O njem zgovorni Goody nima dobrega mnenja: »Bil je prava zguba, a se je nenehno šopiril. Nihče ga ni maral. Njegova edina naloga je bila, da najde primernega strojevodjo, on pa je pripeljal človeka, ki sploh ni znal voziti vlaka!«

Deli s prijatelji