NESPODOBNO

Gonjo proti gejem je
 ustavila farjeva ljubica

Objavljeno 21. april 2012 16.03 | Posodobljeno 21. april 2012 16.03 | Piše: Zdenka Varga Novljan

Avstrijska komisija je do 2. aprila dobila 1129 prijav o spolnih zlorabah duhovnikov.

V enem primeru so vlomilci celo napadli župnika in ga zvezali (fotografija je simbolična)

DUNAJ – Uradna avstrijska Cerkev, ki je vedno stavila na čas, ki bo zacelil vse rane, se je v zadnjih treh desetletjih vedno znova srečevala z aferami, ki so imele za posledico izstope iz Cerkve, kar pa ni škodovalo samo njenemu dobremu imenu, temveč je imelo tudi znatne finančne posledice. Člani Katoliške cerkve morajo namreč obvezno plačevati cerkveni davek, zaradi česar je pod njenim patronatom pred dvema letoma začela delovati tako imenovana Klasničina komisija (Waltraud Klasnic je nekdanja štajerska deželna glavarka), ki naj bi žrtvam predvsem spolnega nasilja omogočila nekakšno rehabilitacijo.

Zlorabljenih 1244 otrok

Komisija je objavila vmesno poročilo. Ta kaže na določeno pripravljenost pomagati ljudem, ki jim je nasilje v otroštvu preprečilo normalno življenje, čemur pa drugo združenje, ki se je ustanovilo istočasno in deluje pod imenom Platforma prizadetih skozi cerkveno nasilje, nasprotuje. Po njihovih trditvah gre bolj ali manj le za slepitev, saj na primer še vedno kar 40 v obtožbe vpletenih župnikov normalno dela z mladostniki, kar seveda meče precej čudno luč na Cerkev, ki je hotela s komisijo nekako izboljšati precej slab glas. Da je bilo zlorab, predvsem v semeniščih, veliko, pričajo številke, čeprav je tistih, ki se niso hoteli izpostavljati, verjetno ravno tako veliko kot slednjih. Do 2. aprila letos je komisija dobila 1244 prijav o spolnih zlorabah in nasilju, od tega naj bi jih cerkveniki povzročili 1129. Mladostniki, nihče ni bil star več kot 13 let, so bili, kot je zapisala komisija, zlorabam izpostavljani povprečno štiri leta. Pri 613 ljudeh je ugotovila močno posttravmatično stanje, tako da jim je poleg terapevtskih ur odobrila še denarno odškodnino, kar osem milijonov evrov. Višina odškodnine je različna, od pet do 25.000 evrov, za posebno hude primere tudi več. Komisija obljublja, da bo delo opravila do konca leta, vendar hoče delovati še naprej, in to kot »preventivna platforma«.

Župnikova ljubica

Četudi bo to samo še ena platforma več, v Avstriji jih imajo kar nekaj, ki delujejo za Cerkev ali proti njej, pa se ta nekako ne more otresti večne teme – spolnosti, bodisi istospolne, ki jo Cerkev uradno zavrača, vendar prakticira, bodisi dvospolne, ki v duhovniških in župnijskih vrstah prav tako ni neznanka. Oba atributa sta v preteklih treh tednih vnesla nemir tudi v sicer zaspano in majhno vas Schützenhof z nekaj sto prebivalci, s cerkvijo in z gasilskim domom. Manjka celo gostilna, ki je sicer sestavni del vsake malo večje vasi. V vasici, ki je zdaj poznana ne samo po vsej Avstriji, ampak tudi čez meje, so imeli v sredini marca volitve v župnijski občinski svet, na listi pa se je znašel tudi Florian Stangl, ki živi v uradno potrjeni partnerski zvezi z moškim. Nadškof Christian Schönborn je na to opozoril župnika fare in ga prosil, naj omenjeni kandidaturo umakne, vendar se to ni zgodilo. Še več, Stangl je bil v svet izvoljen kar z 8O odstotki glasov, kar je za seboj takoj potegnilo vprašanje, ali je to sploh dovoljeno. Farani, ki so ga izvolili, so Stangla seveda podpirali, na njegovo stran so se postavili tudi mediji, ki so se o aferi razpisali na dolgo in široko, kar je nadškofa Schönborna verjetno pripeljalo do spoznanja, da bi bilo dobro, če bi svoje odklonilno mnenje nekako spremenil, saj so se bližali velikonočni prazniki. Tako se je odločil, da par povabi na kosilo, po njem pa je svojo prepoved preklical in dejal, da ga je Stangl s svojim stališčem do vere, s svojo skromnostjo in pripravljenostjo delati v prid faranov popolnoma prepričal in da mu ne odreka fotelja v občinskem svetu faranov. In ko je vse kazalo na zasluženi velikonočni mir, je vmes posegel župnik Gerhard Swierzek, ki je farane postavil pred izbiro: on ali Stangl. Svojo potezo je podkrepil s cerkvenim redom, ki istospolno usmerjenih ne obravnava kot enakopravne člane Katoliške cerkve. To pa je sodu očitno izbilo dno, saj se je na to izsiljevanje že dan pozneje javila Eva Maria Mahrer (pevka in igralka) in povedala, da je bila pred leti tri mesece njegova ljubica.

Zahtevajo odpoklic

Vaščani, ki nikakor ne uživajo v novi popularnosti, so bili ogorčeni. Skorajda enoglasno so zatrjevali, da svojega župnika ne obsojajo zaradi nedovoljene zveze, temveč zaradi lažne morale v smislu poslušajte me in ne glejte, kaj delam. S to potezo si je Christian Schönborn pridobil kar nekaj simpatij, čeprav je prehitro govoriti o kakšni resnični reformi stereotipne trditve, da istospolnost ni nekaj naravnega ali pa celo, da je bolezen. Tako že dolgo meni tudi štajerski župnik Karel Trapper, ki v cerkvenem listu že nekaj let napada istospolne, kar je delovno skupnost Homoseksualnost in vera spodbudilo, da so škofu Egonu Kappelariju napisali protestno pismo in v njem zahtevali njegov odpoklic. »Če želi Cerkev ostati verodostojna, potem je zadnji čas, da začne disciplinski postopek.« Cerkev tokrat ni bila tako velikodušna in je župnika samo opomnila, saj naj bi šlo za nasprotje med na vero opirajoči se princip in občutenim ravnanjem s konkretnimi primeri. Dokaz več, da ena lastovka še ne prinese pomladi.

Deli s prijatelji