KOMPLEKS

Gnezdo za 15 milijard že skorajda končano

Objavljeno 28. marec 2013 14.08 | Posodobljeno 28. marec 2013 14.09 | Piše: Drago Bulc

V ponedeljek, 1. aprila, na dan, ko vsi katoliki praznujejo največji praznik, bo katarski emir šejk Hamad bin Kalifa Al Tani odprl najsodobnejše in najbolj prestižno ter najdražje letališče vseh časov.

Vsi terminali na letališču v Dohi bodo končani leta 2015.

Letališče Nova Doha, ki so ga začeli graditi leta 2005 predvsem za potrebe hitro rastoče katarske letalske družbe Qatar Airways, bodo ob odprtju poimenovali po enem od emirjev, ki je sicer zaslužen za njeno ustanovitev. Seveda je karizmatični Hamad bin Kalifa Al Tani, voditelj enega najhitreje razvijajočih se emiratov na Arabskem polotoku, tudi glavni pobudnik za gradnjo letališča presežnikov, ki bo nosilo njegovo ime.

Razprostira se na 2200 hektarih po večini morju odvzetih površin (60 odstotkov) v Arabskem zalivu in je kombinacija najsodobnejše tehnologije in arhitekture. Hamad bo tako potnikom, osebju in vsemu letalskemu svetu ponudil maksimalno udobje in dobro počutje.

V prvi fazi bo letališče, ki bo stalo kar 15 milijard dolarjev, lahko sprejelo 28 milijonov potnikov na leto. Ko bo leta 2015 v celoti dokončano, pa se bo njegova zmogljivost povečala na več kot 50 milijonov. Hamad bo prvo letališče na svetu, ki bo lahko sprejelo neomejeno število vseh največjih letal, vključno z airbusom 380. To jim bo omogočilo kar 41, ob dograditvi celo 65 pristajalnih mostov, prek katerih se bodo potniki lahko neposredno izkrcali v najsodobnejše poslopje na svetu, ki se razprostira kar na 40.000 kvadratnih metrih. Med presežnike tega objekta spada tudi najdaljša vzletno-pristajalna steza, ki je dolga kar 4850 metrov.

Kompleks bo imel med drugim tudi emirjev (kraljevi) terminal za zasebne oziroma vipovske polete in osebe z največjim mogočim udobjem in storitvami. Sestavni del bo tudi stosobni prestižni hotel, hkrati pa bo imelo letališče tudi prvi terminal na svetu, zgrajen samo za goste prvega in poslovnega razreda, ki so ga v rekordnih devetih mesecih zgradili med starim in novim letališčem v Dohi. Na 10.000 kvadratnih metrih premore vse vrste objektov in storitev za razvajanje premožnih potnikov. Njim so na voljo vse mogoče velnes storitve, prostori za poslovna srečanja, prestižne restavracije in bogata izbira brezcarinskega blaga.

»To so razburljivi časi za Qatar Airways in državo Katar. Odprtje letališča Hamad, našega novega doma, bo nepozaben mejnik v razmeroma kratki letalski zgodovini naše države,« je v nagovoru na tiskovni konferenci na letošnji berlinski turistični borzi izjavil karizmatični prvi človek katarske zalivske družbe, ki jo vodi vse od nastanka leta 1997, Akbar Al Baker.

V 15 letih obstoja je Qatar Airways postala ena od vodilnih letalskih družb na svetu, ki trenutno potuje na 125 destinacij po svetu s 125 letali. To že zdaj veliko zračno floto bo v nekaj letih povečala kar za 250 plovil, ki jih ima naročene pri obeh največjih svetovnih proizvajalcih, ameriškem Boeingu in evropskem Airbusu. Med novimi letali, od katerih se bodo mnoga že letos vključila v floto najsodobnejših na svetu, bo kar 13 zračnih ladij A-380 in 55 letal B-787.

Tako katarska državna letalska družba stalno skrbi za dvig kakovosti storitev. Qatar Airways je že dvakrat zapored – v letih 2011 in 2012 – v hudi mednarodni konkurenci prejela prestižno nagrado za najboljšega letalskega prevoznika na svetu.

Deli s prijatelji