NAJVIŠJE

Gneča na strehi sveta

Objavljeno 03. junij 2012 22.48 | Posodobljeno 03. junij 2012 22.49 | Piše: A. O.

Samo minuli konec tedna se je na vrh Everesta podalo več kot 200 alpinistov.

Na najbolj oblegani smeri se je minuli konec tedna drenjalo približno 150 plezalcev, ki so se hoteli povzpeti na goro v petek in soboto, ko je bila še zadnja priložnost za osvojitev vrha v pomladni plezalni sezoni. Konec maja šerpe namreč začnejo odstranjevati lestve in vrvi na ključnih smereh.

Na vrhu 150 ljudi

Gorniki so hoteli izkoristiti pomladno plezalno sezono, ko močni vetrovi, ki divjajo čez Everest večji del leta, za nekaj tednov nekoliko oslabijo; tako se odpre vremensko okno priložnosti za vzpon na 8848 metrov visoki vrh. Letošnjo sezono je bilo vreme zelo neugodno, med drugim je bilo tudi malo snega in več ledu. Veliko odprav in ekip, ki bi vzpon opravile že prej, je čakalo na ugodno vreme. Zato se je ob prvi priložnosti zgodila »prometna konica«, ko pa se je vreme nenadoma poslabšalo, je bilo to posredno krivo tudi za smrt štirih alpinistov. Samo v petek, 18. maja, se je na vrh sveta povzpelo 150 ljudi, zaradi česar je bilo plezanje še nevarnejše.

Čakanje na Everestu je nevarno

»200 ljudi, ki plezajo na goro, je res preveč za en konec tedna. 25 do 30 na dan je v redu, toda dvesto je vsekakor preveč,« meni šerpa Pemba Dorje, ki ima rekord najhitrejšega vzpona na Everest že osem let. »Potem se zgodi, da veliko ljudi čaka in čaka. Na vrhu čakajo predolgo in dobijo ozebline. Čakanje na Everestu je nevarno. Če vam zmanjka kisika, je to hud problem.«

Nastajajo zastoji, dolge kolone na ozkih grebenih in celo prerivanje, ko hočejo hitrejši prehiteti počasnejše. Lahko se zgodi, da morajo ljudje več ur čakati v divjem vetru. Seveda so tudi taki, ki opustijo vzpon na vrh in se raje odločijo pomagati pri sestopu izčrpanih soplezalcev. »Vedno več je komercialnih odprav, pravih alpinistov pa vse manj,« je povedal šerpa Nima Nuru iz nepalskega alpinističnega društva. »Vzrok za veliko gnečo so stotine plezalcev. Ne moremo enostavno odločati, katera skupina desetih sme na vrh in katera ne.«

Nekatere agencije, ki organizirajo vzpone, so ocenile, da je nevarnost letos prevelika, in so svoje ekipe umaknile z Everesta kljub tveganju, da bodo s tem ujezile stranke, ki so plačale do 65.000 ameriških dolarjev za možnost vzpona na vrh.

Poskušalo že 10.000 ljudi

Od prvega vzpona na vrh 29. maja 1953, ko sta se nanj povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay, je najvišjo točko sveta poskušalo osvojiti že približno 10.000 ljudi, uspelo je skoraj 4000. Med letošnjo bero tistih, ki so osvojili vrh, je tudi najstarejša ženska, 73-letna Japonka Tamae Vatanabe, ki je presegla lastni rekord. Gora je doslej vzela že več kot 220 življenj, od tega več kot polovico v zadnjih 20 letih. Organizatorjem odprave je treba odšteti približno 25.000 dolarjev, od 10.000 do 25.000 dolarjev pa še za dovolilnico za Everest.

Deli s prijatelji