SEVERNA KOREJA V AKCIJI

Globalne grožnje: izstrelili medcelinsko raketo

Objavljeno 05. julij 2017 10.06 | Posodobljeno 05. julij 2017 10.06 | Piše: STA, K. K.

Dosegla naj bi višino preko 2500 kilometrov.

Je šlo res samo za letalo?

WASHINGTON, PJONGJANG ZDA so v torek potrdile, da je Severna Koreja poskusno izstrelila medcelinsko raketo. Po besedah državnega sekretarja Rexa Tillersona gre za novo stopnjevanje grožnje ZDA, ki tako kot preostali svet ne bodo »nikoli sprejele jedrsko oborožene Severne Koreje«. V odgovor sta ZDA in Južna Koreja izvedli skupno vojaško vajo.

Globalne grožnje

Kot je v Washingtonu še dejal Tillerson, je potrebno »globalno ukrepanje za ustavitev globalne grožnje«. Posvaril je, da vsaka država, ki ekonomsko ali vojaško pomaga Severni Koreji ali pa ne izpolnjuje popolnoma resolucij varnostnega sveta ZN, »pomaga nevarnemu režimu«.

ZDA so skupaj z Japonsko in Južno Korejo zaradi dogajanja zaprosile za izredno zasedanje VS ZN, ki se bo sestal danes. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izstrelitev ostro obsodil in tudi on meni, da gre za »nevarno stopnjevanje situacije«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je v torek zjutraj poskusno izstrelila raketo, ki je približno 900 kilometrov preletela v 40 minutah in nato padla v Japonsko morje. Dosegla naj bi višino preko 2500 kilometrov.

Raketa dolgega dosega

Ameriška vojska je sprva sporočila, da je Severna Koreja izstrelila raketo srednjega dosega, Tillerson pa je nato v izjavi potrdil, da je šlo dejansko za raketo dolgega dosega oz. medcelinsko raketo, kar je trdil tudi Pjongjang.

Severna Koreja si že dolgo prizadeva, da bi razvila raketo, ki bi lahko do ozemlja ZDA ponesla jedrsko konico. Ameriški predsednik Donald Trump je že pred časom zatrdil, da se to ne bo nikoli zgodilo, in vse od prihoda na položaj poziva Kitajsko, naj močneje pritisne na Pjongjang, da bi ta zavrl svoj jedrski in raketni program.

Čeprav naj bi šlo za pomembno prelomnico v razvoju raketne tehnologije Severne Koreje, strokovnjaki menijo, da država še ni sposobna na raketo dolgega dosega namestiti jedrsko orožje, poroča BBC.

Svet se zgraža

Poskus je bil deležen mednarodne obsodbe, ZDA in Južna Koreja pa sta se poleg tega odločili v odgovor izvesti tudi skupne vojaške vaje in sta manj kot 24 ur po poskusu s Korejskega polotoka izstrelili lastni raketi kratkega dosega, ki sta prav tako padli v Japonsko morje.

Obe raketi sta po navedbi južnokorejske vojske zadeli svoji tarči, s čimer naj bi se potrdila zmožnost »napada na sovražnika v izrednih razmerah«. Kot sta v skupni izjavi sporočili vojski, je »zadrževanje, ki je izbira, vse, kar loči premirje in vojno«.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un ostaja neomajen in napoveduje, da bo njegova država še naprej pošiljala ZDA »darila« v obliki jedrskih in raketnih poskusov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Deli s prijatelji