ZIKA

Globalna grožnja: ne sprejmite krvi teh darovalcev!

Objavljeno 04. februar 2016 22.10 | Posodobljeno 04. februar 2016 22.26 | Piše: STA, T. B.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes državam svetovala, naj ne sprejemajo krvi od darovalcev, ki so potovali na območjih, kjer razsaja virus zika.

Smrtonosna injekcija.

ŽENEVA – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poroča o novi globalni grožnji. »Zaradi nevarnosti pojava novih okužb v mnogih državah in morebitne povezave okužbe z virusom zika z mikrocefalijo in drugimi kliničnimi posledicami, menimo, da je ustrezen preventiven ukrep, da se zavrnejo darovalci krvi, ki so se vrnili z območij z izbruhom virusa,« sporočajo.

Kanada in Velika Britanija sta pred tem danes že sprejeli ukrepe za zaščito svojih krvnih rezerv. V Kanadi tako krvi niti matičnih celic ali kostnega mozga ne morejo darovati darovalci tri tedne po vrnitvi z okuženih območij. V Veliki Britaniji pa njihove krvi ne sprejemajo 28 dni po vrnitvi z območij z virusom.

Simptomi so blagi

Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar rodu Aedes, se je razširil v 26 držav Južne in Srednje Amerike ter Karibov. Simptomi okužbe so sicer relativno blagi, a sumijo, da je povezana s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. V 70 do 80 odstotkih okuženi ne kažejo nobenih simptomov.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Deli s prijatelji